DESMOND TUTU
HVA HANDLER LEKSJONEN OM?
Gjennom eksemplet med Desmond Tutu vil studentene lære hvordan fredelige lederegenskaper, toleranse og ikke-voldelige metoder kan være en vei til fred.
Læringsmål
- Elevene vil lære hvem Desmond Tutu var og hvorfor han ble tildelt Nobels fredspris.
- Elevene vil lære mer om apartheid og segregeringen i Sør-Afrika.
- Elevene skal forstå hvordan lytting og dialog kan være strategier for å unngå konflikt.
LÆRINGSMATERIELL
- Powerpoint
- Kort til «kopimaskin-øvelse»
- Vanlige ark
- Studentarbeidsark
OPPGAVER
Bakgrunnsinformasjon:
Desmond Tutu var en sørafrikansk anglikansk biskop og teolog , kjent for sitt arbeid som en anti-apartheid- og menneskerettighetsaktivist . Han var biskop av Johannesburg fra 1985 til 1986 og deretter erkebiskop av Cape Town fra 1986 til 1996, i begge tilfeller den første svarte afrikaneren som hadde stillingen.
Det var viktig for Tutu å bygge konsensus – enighet – mellom folk, og han var også med på å få kvinner inn i presteyrket.
Etter at Nelson Mandela ble løslatt fra fengselet i 1990, ledet Mandela og Tutu forhandlinger for å få slutt på apartheid og innføre demokrati der alle kunne delta uavhengig av hudfarge. Mandela vant valget i 1994, og ledet deretter en koalisjonsregjering – en regjering med flere forskjellige politiske partier. Mandela valgte Tutu til å lede Sannhets- og forsoningskommisjonen for å undersøke tidligere menneskerettighetsbrudd begått av både pro- og anti-apartheidgrupper.
Han var populær blant Sør-Afrikas svarte flertallsbefolkning. Han ble hyllet internasjonalt for sitt arbeid med anti-apartheid-aktivisme, som han vant Nobels fredspris og andre internasjonale priser for.
Nøkkelfakta:
- Født i Sør-Afrika i 1931
- Etter at Desmond Tutu ble uteksaminert som lærer, underviste han i tre år før han bestemte seg for å reise til Storbritannia for å bli prest, og han ble ordinert til prest i den anglikanske kirken i 1962.
- Etter studiene kom Desmond Tutu tilbake til Sør-Afrika for å undervise.
- I 1975 den første svarte som hadde en høy stilling i en kirke i Sør-Afrika.
- Han var en modig kritiker av raseskillet i Sør-Afrika, og fordi han var prest, lyttet mange til ham.
- Desmond Tutu ble etter hvert involvert i kampen mot apartheid og ble en viktig leder av den ikke-voldelige motstandskampen.
- Desmond Tutu mottok fredsprisen i 1984, "for sin rolle som en samlende lederskikkelse i den ikke-voldelige kampanjen for å løse problemet med apartheid i Sør-Afrika."
- Da apartheid ble avskaffet i 1993, hadde Desmond Tutu en rolle som mekler i overgangen til en demokratisk regjering. Han ledet en kommisjon som skulle bringe frem sannheten og prøve å overtale folk til å forsone seg.
- Apartheid betyr raseskille, eller «separert» og var et politisk system i Sør-Afrika mellom 1948 og 1994. Apartheid-regimet var et (rasistisk) system som skilte folk etter hudfarge, slik at hvite skulle ha størst makt.
- Nelson Mandela er kanskje verdens mest kjente fange. Han ble arrestert og dømt til livsvarig fengsel for forræderi mot staten da han ledet kampen mot apartheid. Han ble senere løslatt og valgt til Sør-Afrikas første president etter at Apartheid var over. Han vant fredsprisen i 1993 for sitt arbeid for en fredelig avslutning av apartheidregimet, og for å legge grunnlaget for et nytt demokratisk Sør-Afrika. Det er totalt fire fredsprisvinnere fra Sør-Afrika og alle er knyttet til kampen mot apartheid
Varm opp klassen med noen av de følgende spørsmålene (se svar i nøkkelfakta-delen ovenfor). Noter elevenes svar og tanker på tavlen:
- Har du hørt om Sør-Afrika? Vet du hvor det er?
- Har du hørt om Apartheid? Hva er det?
- Har du hørt om Nelson Mandela? Hvem var han?
- Har noen hørt om Desmond Tutu? Hvem var han?
- Hva er diskriminering?
Bruk lysbildene til å introdusere Desmond Tutu for elevene.
Se utfyllende notater og bakgrunnsinformasjon under "lærerforberedelse".
"Picture Talk" er et spill om lytting og designet for å hjelpe elevene å forstå viktigheten av lytting og tydelig kommunikasjon. I Picture Talk prøver spillere å være de mest effektive kommunikatorene og lytterne. Spillere fungerer som enten beskrivere eller kopimaskiner. Beskrivere gir anvisninger til kopimaskinene om hvordan man tegner et gitt bilde basert på spillkortene UTEN å se hva kopimaskinen tegner. Kopimaskiner skal følge anvisningene for hva de skal tegne UTEN å kunne stille oppklarende spørsmål.
1. Sett scenen:
- Led en rask diskusjon om viktigheten av Tutu, hans arbeid og hans fredelige tilnærming til lederskap. Bruk følgende spørsmål til å lede diskusjonen:
- Hva vil det si å lytte til noen?
- Hvordan kan det å lytte til noen være en fredshandling?
- Kan du tenke deg en gang du lyttet til noens følelser eller meninger, og det hjalp deg å forstå hvordan de hadde det?
- Hvordan føles det når noen lytter og virkelig forstår følelsene dine?
- Når konflikter oppstår, hvordan kan samtaler og lytting være til hjelp?
- Å lytte til andre er ikke alltid lett. Hva kan gjøre det vanskelig? Hvordan kan vi egentlig øve på å lytte og forstå hverandre?
2. Spill Picture Talk:
- Fortell elevene at de skal spille et spill som vil hjelpe dem å forstå viktigheten av tydelig kommunikasjon og god lytting.
- Modeller en første runde ved å velge et kort fra kortstokken.
- Fortell elevene at de skal prøve å gjenskape tegningen på kortet, men de vil ikke kunne se den, de må lytte til beskrivelsen og tegne det de hører.
- Start første runde med å beskrive bildet på kortet. Du kan bruke hvilke ord som helst for å instruere kopimaskinene hvordan de skal tegne bildet.
- Elevene har ikke lov til å stille oppklarende spørsmål, men de kan be deg gjenta det du sa.
- Når alle elevene er ferdige, avslør den originale tegningen, og be elevene holde opp tegningene sine for å avsløre hva de har tegnet.
- Spill noen flere runder og be elevene om å melde seg frivillig til å være beskrivende og velge et nytt kort.
- Debrief opplevelsen. Var det enkelt eller vanskelig å gjenskape bildene? Hva var noen ting beskriveren gjorde for å hjelpe kopimaskinene? Hva er noen ting de kunne ha gjort annerledes? Hva hjalp dette deg å forstå om lytting.
3. BILDEANALYSE (valgfritt tilegg)
- Fortell elevene at de skal spille en runde til med Picture Talk. Gi hver elev ett av de historiske bildene. Par elevene sammen og sørg for at partneren deres har et annet bilde.
- Fortell elevene at de vil prøve å forklare partneren sin hva de ser på bildet. Be dem bare beskrive objektene og detaljene, men de har ikke lov til å beskrive farger, ord i bildet eller følelser eller noen tolkninger. (Dette er viktig for senere) Den andre eleven får ikke se bildet, men må prøve å tegne det partneren beskriver. De får imidlertid denne gangen lov til å stille spørsmål underveis.
- Når de første elevene har gått, be dem bytte slik at begge elevene har hatt mulighet til å beskrive og tegne.
- Når begge elevene har både beskrevet og tegnet, la dem vise hverandre tegningene sine, men ikke la dem vise hverandre det originale bildet ennå.
- Bruk PowerPoint og vis klassen de originale historiske bildene.
- Led en rask diskusjon for å hjelpe elevene å forstå at alle i klassen hørte om de samme bildene, og likevel var tegningene forskjellige. Selv når vi ikke er sinte, er det mulig å oppleve å høre noe annet enn det som blir sagt. Det er lett å misforstå hverandre. Det er viktig å øve seg på å bli en god lytter, men også å lære å velge de riktige ordene ved å stille spørsmål for å forstå hverandre bedre.
- Be dem tenke på øvelsen de nettopp gjorde: Da de ble usikre på hva den som forklarte mente, stilte de spørsmål for å få en bedre forklaring. Dette gjorde de naturlig for å unngå misforståelser. Noen ganger kan det å bare innse at noe er en misforståelse hjelpe deg videre på en ikke-voldelig måte.
- Reflekter over innholdet i bildene:
- Hvordan får disse bildene deg til å føle deg?
- Hvordan tror du dette føltes å ikke kunne ta de samme bussene, spise på de samme restaurantene, ikke gå på de samme skolene og for svarte å ikke ha de samme rettighetene som de hvite? Hvordan får disse bildene deg til å føle deg?
- Hvordan tror du dette føltes å ikke kunne ta de samme bussene, spise på de samme restaurantene, ikke gå på de samme skolene og for svarte å ikke ha de samme rettighetene som de hvite?
- Forklar igjen at Desmond Tutu jobbet for å endre alt dette, og apartheid varte fra 1948 til 1994. Etter at Aparteid ble avsluttet i 1994 arbeidet han for å få samfunnet til å tilgi hverandre, til tross for diskriminering og urettferdighet.
- La elevene se igjen tegningene sine fra "bildeanalysen" om dere valgte å gjøre denne oppgaven. Be dem fylle ut tegningene med det de mener burde være der, i stedet for det de ser på bildene. Be elevene lage tegningene til kunstverket de mener det burde være i en verden fri for rasisme.