CARL VON OSSIETZKY
HVA HANDLER LEKSJONEN OM?
Gjennom historien til Carl Von Ossietzky skal elevene lære hvordan ytringsfrihet kan brukes i kampen for fred.
Læringsmål
- Elevene skal lære hvem Carl Von Ossietzky var og hvorfor han fikk Nobels fredspris.
- Elevene skal forstå hva ytringsfrihet er og hvorfor det er viktig.
- Elevene skal bli introdusert for spørsmål rundt ytringsfrihet og reflektere rundt temaet.
LÆRINGSMATERIELL
- Powerpoint (som følger leksjonen)
- Utprintbart elevark med oppgaver
OPPGAVER
BAKGRUNNSKUNNSKAP:
- De allierte (Storbritannia, Russland, Frankrike og USA) ble ansett som vinnerne av første verdenskrig. Det var en samling av land som sto i mot de såkalte sentralmaktene (Tyskland, Østerrike-Ungarn og Tyrkia). Etter 4 år med krig ble Versailles-traktaten fredsavtalen som avsluttet krigen. Etter krigen fikk Tyskland skylden og måtte signere traktaten.
- Det nasjonalsosialistiske partiet, nazistene, var et tysk fascistisk politisk parti, som kom til makten i Tyskland etter første verdenskrig. Da de hadde makten okkuperte de Polen. Invasjonen av Polen startet andre verdenskrig.
- Spillet er satt til Europa i mellomkrigstiden. Tyskland har tapt første verdenskrig. De har blitt tvunget til å ta på seg skylden for krigen, avvæpne militæret og betale enorme krigserstatninger. Tyskland havner i en dyp økonomisk krise. Samtidig ønsker landet hevn og det er da Ossietzky avslører at Tyskland bygger opp militæret – i direkte strid med Versailles-traktaten.
- Carl Von Ossietzky var journalist og redaktør i Tyskland på begynnelsen av 1900-tallet.
HISTORIEN OM CARL VON OSSIETZKY
Carl von Ossietzky ble født i Hamburg, Tyskland. Han vokste opp der sammen med sin mor og stefar. Han var ikke så flink på skolen, han strøk på eksamen og begynte ikke på universitetet. Men han var interessert i det som foregikk i samfunnet, var flink til å skrive og fikk etter hvert jobb som journalist. Tidlig i karrieren skrev han om alt fra feminisme til utviklingen av bilen.
I 1914 var Ossietzky 25 år gammel, og første verdenskrig begynte. Ossietzky var helt imot krig, siden han var pasifist. Han ville absolutt ikke bruke våpen og delta i krigen, men ble tvunget til det i 1916 og gravde skyttergraver ved fronten.
Etter krigen ble det holdt et stort møte i Versailles i Frankrike. De som vant krigen bestemte at Tyskland hadde skylden for første verdenskrig, og at Tyskland som straff ikke fikk ha mange våpen og soldater.
I 1927 begynte Ossietzky å jobbe for et tidsskrift kalt Die Weltbühne, som dekket det som skjedde i det tyske og europeiske samfunnet. I tidlige artikler for magasinet skrev Ossietzky om dødsstraff og om undertrykte grupper i samfunnet. I 1929 trykket bladet en helt spesiell artikkel som Ossietzky hadde skrevet. Historien avslørte hvordan Tyskland bygde opp sitt luftvåpen, våpenlagre og økte antallet soldater – alt i strid med avtalene de hadde signert etter første verdenskrig (Versailles-traktaten).
For dette ble Ossietzky dømt for landsforræderi og fengslet i syv måneder. Da han ble løslatt, fortsatte han å skrive artikler som kritiserte den tyske regjeringen.
I 1933 fikk Hitler mer makt. I løpet av denne tiden ble Ossietzky arrestert i sitt eget hjem av tysk hemmelig politi og ble satt i en konsentrasjonsleir på grunn av sine anti-nazistiske synspunkter. Han ble mishandlet av vakter og fratatt mat.
Ossietzkys venner og støttespillere prøvde å få ham løslatt fra konsentrasjonsleirene og løfte frem det han hadde skrevet om potensialet for krig. I 1936 ble han tildelt Nobels fredspris, men den tyske regjeringen nektet ham å reise for å ta imot prisen. Han døde kort tid etter i 1938 av tuberkulose (en lungesykdom), mens han fortsatt var bevoktet av det hemmelige politiet.
Hans modige handlinger som journalist fortsetter den dag i dag å inspirere andre til å kjempe for ytringsfrihet og utfordre regjeringer og myndigheter.
Varm opp klassen med noen av de følgende spørsmålene. Noter elevenes svar og tanker på tavlen:
- Hva er en journalist og hva gjør en journalist?
- Hvorfor er en journalists jobb viktig?
- Hva er ytringsfrihet?
- Hvorfor er retten til ytringsfrihet viktig?
- Hvem er Carl Von Ossietzky? Rekke opp hånden hvis du har hørt om ham?
- Bruk lysbildene til å introdusere Carl Von Ossietzky for elevene.
- Det finnes en lesetekst på elevarket om du foretrekker at elevene leser på egenhånd, du kan eventuelt lese historien høyt i klasserommet
- Lag en tidslinje over Ossietzkys liv:
- Etter at elevene er introdusert for Ossietzky, kan du be dem om å huske de viktigste øyeblikkene i livet hans. Når elevene deler viktige øyeblikk, begynn å plotte dem på tidslinjen. Gi elevene muligheten til å se gjennom tidslinjen.
- Noen viktige punkter er:
- 1889: Ossietzky blir født i Hamburg, Tyskland.
- 1916: Ossietzky deltar i byggingen av skyttergraver under første verdenskrig.
- 1920-tallet: Ossietzky jobber som journalist og avisredaktør.
- 1927: Ossietzky var redaktør for «Die Weltbühne» da de publiserte avsløringer om at Tyskland hadde brutt avtalene de signerte etter første verdenskrig og at Tyskland rustet militæret for en ny krig.
- Ossietzky blir arrestert for forræderi og fengslet i 7 måneder
- 1933: Hitler kommer til makten og Ossietzky blir arrestert og satt i en konsentrasjonsleir
- 1936: Ossietzky tildeles Nobels fredspris
- 1938: Ossietzky dør på et sykehus i Berlin
1. SETT SCENEN
- Led en kort diskusjon om viktigheten av Ossietzky, hans arbeid og retten til ytringsfrihet. Bruk følgende spørsmål til å lede diskusjonen din:
- Hva er ytringsfrihet og hvorfor er det viktig?
- Bør det være grenser for hva man kan si?
- Hvordan brukte Ossietzky ytringsfriheten for å fremme fred?
- Hva synes du om hvordan tyske myndigheter reagerte da Ossietzky trykte saken? Var det riktig av ham å si fra? Dette var noe hans eget land ønsket å holde hemmelig.
- Vet du om du steder i verden hvor du kan bli straffet for å si det du mener?
- Hvilke muligheter har vi til å uttrykke oss fritt i dag?
- Hvilket ansvar mener du vi har for å beskytte ytringsfriheten?
- Hva er måter vi kan beskytte disse rettighetene på?
2. TA ET STANDPUNKT
- Be elevene reise seg fra pultene sine. Forklar dem at de er journalister og står overfor et dilemma. De finner ut at landet de bor i er i ferd med å forberede seg på å gå til krig mot et annet land.
- Fortell elevene at de nå skal få høre et spørsmål og at de skal flytte til den ene siden av rommet hvis svaret deres er JA og den andre siden av rommet hvis svaret på spørsmålet er NEI.
- Spør elevene: Ville dere valgt å skrive i avisen at deres land forbereder seg på å gå til krig mot et naboland? Send elevene til den siden av rommet som står for deres avgjørelse. Gi dem 2 minutter til å snu seg og snakke med noen ved siden av dem om deres valg. Be elevene gå tilbake tilbake til pultene sine.
- Spør elevene: Er det greit at journalister skriver om landets militære hemmeligheter? Send elevene til den siden av rommet som står for deres avgjørelse. Gi dem 2 minutter til å snu seg og snakk med noen ved siden av dem om deres valg. Ta elevene tilbake til pultene sine.
- Debrief opplevelsen. Kom det opp noe i diskusjonene som overrasket dem eller fikk dem til å tenke annerledes?
La elevene reflektere over leksjonen med en kort diskusjon. Var det noe som overrasket dem? Kan vi lære noe av Ossietzky som vi selv kan bruke i hverdagen?
- Hva kjempet Carl Von Ossietzky for?
- Hvorfor ble Carl Von Ossietzky fengslet?
- Hvorfor tror du ytringsfrihet er viktig?
- Hvorfor er det viktig å ha journalister?
- Hva er konsekvensene av å ikke ha ytringsfrihet?
- Tror du det er lett å snakke fritt overalt i verden?