Utstilling10. des. 2020-1. des. 2021

Fredspris-utstillingen 2020

Foto: © Aida Muluneh for Nobels Fredssenter

Årets fredsprisutstilling handler om hvordan mat blir brukt som våpen i krig. Den anerkjente fotokunstneren Aïda Muluneh har laget fotoserien «Road of Glory» spesielt for årets utstilling.

En utstilling om mat, krig og Verdens matvareprogram.

Sult og krig henger sammen, og mat kan også være et våpen i krigen. Ødeleggelse av avlinger og utsulting av folkegrupper har gjennom historien blitt brukt systematisk for å svekke fienden. I dagens konflikter i Syria og Jemen er kontroll over matforsyningene et viktig maktmiddel. Da Verdens matvareprogram ble tildelt Nobels fredspris for 2020 var det for sitt arbeid med å bekjempe sult, men også fordi organisasjonen bidrar til å bygge fred gjennom å gi matvarehjelp til millioner av mennesker i områder rammet av krig og konflikt.

I utstillingen om årets fredspris viser Nobels Fredssenter en fotoserie av kunstneren Aïda Muluneh. I ti kraftfulle bilder illustrerer hun ti ulike konflikter der mat er brukt som våpen i krig - et våpen som først og frem rammer sivilbefolkningen.

"Når elefantene sloss er det gresset som lider."
- afrikansk ordtak
Tittel: “The road of glory”. Land: Yemen. Borgerkrigen i Jemen har pågått siden 2014, og konflikten regnes som den verste humanitære katastrofen i vår tid.  WFP har mål om å gi matvarehjelp til 13 millioner mennesker hver måned i Jemen. Foto: ©Aida Muluneh for the Nobels fredssenter

Jemen: "The Road of Glory"

Borgerkrigen i Jemen har pågått siden 2014, og konflikten regnes som den verste humanitære katastrofen i vår tid. WFP har mål om å gi matvarehjelp til 13 millioner mennesker hver måned i Jemen. 

Jeg tilbragte barndommen min i Jemen og har levende minner om bylivet, fargene, bygningene og menneskene. Å tenke på det nå, som alt er borte, er nesten helt ufattelig.

- Fotograf Aïda Muluneh

Nambia: “In which we remain”. The Herero massacre in German South West Africa (now Namibia) between 1904 and 1908, is seen as the first genocide of this century. Photo: © Aida Muluneh for the Nobel Peace Center

Namibia: “In which we remain”

Utryddelsen av Herero-folket som skjedde i Tysk Syd-Vest-Afrika (dagens Namibia) på begynnelsen av 1900-tallet, regnes som det første folkemordet i vår tid. Flere titalls tusen hereroer og nama-folk ble drept, mange av dem ble fordrevet ut i ørkenen for å dø av sult og tørst.

Det som hadde begynt som en militær operasjon for å slå ned et opprør, ble til en krig mot Herero-folket, med mål om komplett utryddelse. Kontroll over mat, og utsulting som våpen, spilte en avgjørende rolle.

Title: “Dreams to ashes”. Country: Germany. Nazi Germany saw starvation as an effective way of implementing Holocaust, because it would attract less attention. Photo: © Aida Muluneh for the Nobel Peace Center.

Tyskland: "Dreams to ashes"

Nazi-Tyskland så på utsulting som en effektiv måte å gjennomføre Holocaust på fordi det ville tiltrekke seg mindre oppmerksomhet. 

"Et bilde av annen verdenskrig som stadig vender tilbake til meg er det av de stripete uniformene fangene i konsentrasjonleirene bar. Hvordan de hang rundt de avmagrede kroppene, innsunkne øyne, skinn og ben. "

-Aida Muluneh

Tittel: “The silence of hope”. Land: Syria. Kontroll over mat og nødhjelp har vært en viktig strategi for regimet i Syria i den pågående borgerkrisen. Denne «overgi deg eller sult»-taktikken har blitt fordømt fra mange hold. Foto: ©Aida Muluneh for Nobels fredssenter.

Syria: "The silence of hope"

Kontroll over mat og nødhjelp har vært en viktig strategi for regimet i Syria i den pågående borgerkrisen. Denne «overgi deg eller sult»-taktikken har blitt fordømt fra mange hold.

"Blant ruiner og ødeleggelse sliter sulten på innbyggerne. I løpet av noen få år gikk de fra ha tilgang på alt det moderne til å leve i omgivelser som må virke helt surrealistiske."

-Aïda Muluneh

Foto: © Aida Muluneh for Nobels Fredssenter

Vietnam: The Rain of Fire

Det kjemiske våpenet “Agent Orange» ble brukt av amerikanerne under Vietnamkrigen (1955-75) for å ødelegge skog og mark.

"Flammene symboliserer hvordan jordene ble brent og også den hjelpeløsheten bøndene må ha følt. De var ofre for en meningsløs krig og kunne ikke annet enn å stå og se på hvordan den ødeleggende ilden regnet fra himmelen."

-Aïda Muluneh

Digital utstilling

Hele fotoserien til Aïda Muluneh vises digitalt på nrk.no. «Road of Glory» vises også fysisk på Nobels Fredssenter som en del av Fredsprisutstillingen 2020 når museet kan åpne dørene igjen etter korona-nedstengingen. Utstillingen vises frem til november 2021.

Utstillingen er støttet av Yara International (Nobel Peace Prize Celebration Partner 2020) og Canon Europe (print partner) og støttespiller Bergesenstiftelsen.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org