Møt årets fredsprisfotograf

Portrett av Aïda Muluneh
Foto: Moustafa Cheaiteli

Aïda Muluneh er en av Afrikas mest anerkjente fotokunstnere. Hun har fotografert bildene i årets fredsprisutstilling, som handler om sult og krig.

Klare primærfarger, kvinner med kroppsmaling og fargerike kostymer. Aïda Muluneh har gjort det til sitt varemerke å vise et helt nytt bilde av Afrika gjennom å kombinere det tradisjonelle med det modernistiske. Hun er født i Etiopia, vokste opp i Jemen, flyttet til Canada og startet karrieren som fotojournalist i Washington Post. Som kunstner har hun stilt ut verkene sine på MOMA i New York, Smithsonian’s i Washington og i Sør-Afrika, Mali, Frankrike, Kina og Norge. I oktober fikk hun i oppdrag av Nobels Fredssenter å skape en fotografisk fortelling for Fredsprisutstillingen 2020. Verdens matvarprogram var akkurat tildelt årets fredspris og Aïda Muluneh ville vise hvordan sult blir og har blitt brukt som strategisk våpen i kriger og konflikter. Bildene er tatt i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan i løpet av etpar hektiske uker i november.

«Jeg ser på arbeidet mitt på samme måte som en film-produsent», sier Muluneh, som er utdannet innen film. «Jeg starter med en skisse og velger farger og design. Så ser jeg etter det magiske øyeblikket der alle brikkene faller på plass.»

Foto: © Aida Muluneh for Nobels Fredssenter

De ti bildene i utstillingen representerer ti land og ti konflikter der sult har blitt brukt som våpen. Vietnam, der amerikanerne brant og ødela avlinger for å svekke Viet Cong (bildet til venstre). Yemen, der den pågående borgerkrigen har ført til vår tids verste humanitær katastrofe og millioner av mennesker er truet av sultedøden. Nazi-Tyskland, der sult ble sett på som en effektiv måte å gjennomføre Holocaust.

«Hvert bilde er en historie, en historie bygget på øyeblikk, følelser, smerte, ensomhet, sinne og den dype fortvilelsen som preger de som blir fanget i kryssilden fra ulike politiske agendaer», sier kunstneren. Hun har først og fremst vanlige mennesker i tankene. Kvinnene i Jemen som ser barna sine dø av sult, ungdommene som ser livene og fremtiden sin bli ødelagt. "Jeg mener vi må stille spørsmålstegn ved menneskehetens framtid, og det faktum at selv med all den teknologiske fremgangen vi er vitne til, har vi ikke klart å lindre verdens lidelse."

Aïda Mulunehs foto-essay blir vist i digital versjon på Nobels Fredssenters hjemmesider og på nrk.no. Fredsprisutstillingen 2020 åpner for publikum på Nobels Fredssenter så snart smittesituasjonen tillater det.


Utstillingen er støttet av Yara International (Nobel Peace Prize Celebration Partner 2020).

Utstillingen er støttet av Canon (print partner).