Fortellingene bak Fredspris-utstillingen 2020

For første gang kan du oppleve årets fredsprisutstilling på nett! På denne siden kan du utforske og lære mer om Fredsprisutstillingen 2020, og arbeidet til Verdens Matvareprogram - mottaker av Nobels fredspris 2020.

Jemen står overfor den verste humanitære katastrofen i vår tid. Siden krigen brøt ut i 2014 har tusenvis av sivile liv gått tapt, og i dag er 3,65 millioner av Jemens befolkning internt fordrevet.

Blokader og bombing av matforsyning og infrastruktur har ført til mangel på mat og rent drikkevann for millioner av jemenitter.

Under halvparten av landets befolkning har i dag trygg og stabil tilgang på mat.

Bistandsarbeidet i Jemen har bare blitt vanskeligere over tid. Det siste året har pandemien gjort både matforsyning vanskeligere, og den politiske situasjonen mer prekær.

Hva er årsakene til at Jemen har havnet i denne situasjonen? Og hvorfor virker konflikten så uløselig?

Tittel: “The road of glory”. Land: Yemen. Borgerkrigen i Jemen har pågått siden 2014, og konflikten regnes som den verste humanitære katastrofen i vår tid.  WFP har mål om å gi matvarehjelp til 13 millioner mennesker hver måned i Jemen. Foto: ©Aida Muluneh for the Nobels fredssenter
14

Utryddelsen av Herero-folket som skjedde i Tysk Syd-Vest-Afrika (dagens Namibia) på begynnelsen av 1900-tallet, regnes som det første folkemordet i vår tid. Flere titalls tusen hereroer og nama-folk ble drept, mange av dem ble fordrevet ut i ørkenen for å dø av sult og tørst.

Det som hadde begynt som en militær operasjon for å slå ned et opprør, ble til en krig mot Herero-folket, med mål om komplett utryddelse.

Kontroll over mat, og utsulting som våpen, spilte en avgjørende rolle.

"Ut fra likhetene mellom Herero-folkemordet og Holocaust, forstod jeg at dette må ha vært et av de første moderne folkemordene," sier Aïda Muluneh om sitt namibiske bilde.

Klikk på lenken nedenfor for å lære mer om hvordan mat har blitt brukt som et våpen i krig i Namibia.

Nambia: “In which we remain”. The Herero massacre in German South West Africa (now Namibia) between 1904 and 1908, is seen as the first genocide of this century. Photo: © Aida Muluneh for the Nobel Peace Center
14

Ønsker du å vite mer?

Hver tredje uke publiserer vi en ny og interessant sak relatert til mottakeren av Nobels fredspris 2020 - Verdens Matvareprogram.

Hele fotoserien til Aïda Muluneh vises digitalt på nrk.no. «Road of Glory» vises også fysisk på Nobels Fredssenter som en del av Fredsprisutstillingen 2020 når museet kan åpne dørene igjen etter korona-nedstengingen. Utstillingen vises frem til november 2021.

Utstillingen er støttet av Yara International (Nobel Peace Prize Celebration Partner 2020) og Canon Europe (print partner) og støttespiller Bergesenstiftelsen.

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org