Fredsprisvinnernes «hjem» i Oslo

Dalai Lama på besøk hos Nobels Fredssenter
Photo: Håkon Mosvold Larsen / Nobel Peace Center

Fredsprisvinnere som er på besøk i Oslo tar gjerne turen innom Nobels Fredssenter. «Mitt andre hjem», kalte en av dem museet på Rådhusplassen.

På rød løper, omgitt av sikkerhetsfolk og pressefotografer. Slik er vi vant til å se fredsprisvinnerne når de er i Oslo. Slik er det også når fredsprisvinnerne kommer til Nobels Fredssenter i forbindelse med prisutdelingen i desember. Men noen ganger kommer også fredsprisvinnerne bare innom på besøk. Som den gangen FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan kom sammen med sin kone for å se museet, og lurte på om det var rabatt for fredsprisvinnere.

Photo: Ingvill Bryn Rambøl / Nobel Peace Center

Eller da tidligere president Jimmy Carter plutselig sto i døra og satte hele huset på hodet. For på dagene uten rød løper, som det jo er flest av i et år, har Nobels Fredssenter et eget velkomst-rituale. Alle de ansatte stiller seg opp på rekke og rad i ankomsthallen og håndhilser på den celebre gjesten – en og en. Prisvinnerne skal føle at de kommer hjem når de kommer til Nobels Fredssenter!

Den aller første fredsprisvinneren som besøkte Nobels Fredssenter, var Nelson Mandela. Den sør-afrikanske frigjøringslederen og tidligere presidenten, som fikk Nobels Fredspris i 1993, besøkte senteret allerede to dager før det åpnet i juni 2005.

Nobel Peace Center

Mandela var på norgesbesøk for å delta på en stor fredskonsert i Tromsø. Utenfor Nobels Fredssenter ble han møtt av daværende direktør Bente Erichsen, leder for Nobelkomiteen, Ole Danbolt Mjøs og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad. Han smilte på bildene og sa han var glad for å være tilbake i Oslo, men ga ingen kommentarer til media før senere på dagen:

-Jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle si noe her, sa 86 år gamle Nelson Mandela. - Jeg kommer til å ignorere den ordren, men håper jeg ikke mister jobben av den grunn. Jeg vil ikke forlate landet uten å vise min takknemlighet. Dere hjalp oss. Det vil vi aldri glemme.

Photo: Inge Andersen / Nobel Peace Center

Wangari Maathai var nummer to. Hun var tilstede da Fredssenteret ble offisielt åpnet av Kong Harald 11. juni 2005. Wangari Maathai mottok fredsprisen i 2004 for sin innsats for bærekraftig utvikling, demokrati og fred i Kenya, og hun besøkte Nobels Fredssenter hele sju ganger før hun døde i 2011. Hun pleide å si at «Fredssenteret er mitt andre hjem».

En annen fredsprisvinner som har vært i Oslo og på Nobels Fredssenter mange ganger, er Shirin Ebadi. Irans første kvinnelige dommer, frihetsforkjemper og regimekritiker, og mottaker av Nobels Fredspris i 2003. Under et besøk i juni 2015 tok hun seg tid til et langt møte med en av skoleklassene som var på omvisning på senter. For ungdommene fra Fyrstikkalleen skole ble det et annerledes og inspirerende museumsbesøk, og et møte de nok ikke glemmer så fort. 

Nobel Peace Center

Heldige skoleelever fikk også fått møte Dalai Lama da han var på besøk i Oslo i 2014 – et besøk som fikk mest oppmerksomhet for at Dalai Lama ikke fikk komme til Stortinget og møte politikere. Og biskop Desmond Tutu har stått fast i heisen på Nobels Fredssenter.

Hele 27 individuelle fredsprismottakere har vært på besøk på Nobels Fredssenter i de 15 årene senteret har eksistert, i tillegg til representanter for en lang rekke av organisasjonene som har mottatt Nobels fredspris opp gjennom årene. Og hvis du lurte; fredsprisvinnere får komme inn gratis!