Utstilling12. des. 2014-25. nov. 2015

Malala og Kailash

Malala og Kailash sine portrettbilder i Nobels hage utstillingen.
Photo: Johannes Granseth/ Nobel Peace Center

Fredsprisutstillingen 2014 – Malala og Kailash fortalte historien om to personers ustoppelige kamp for barns rettigheter.

"Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2014 skal tildeles Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. (…)"

Photo: Lynsey Addario for the Nobel Peace Center Made for the "2014 Nobel Peace Prize laureate exhibition - Malala and Kailash" at the Nobel Peace Center in Oslo.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ble tildelt Nobels fredspris i 2014 for sin kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom, og for alle barns rett til utdannelse.

Fredsprisutstillingen 2014 viste denne kampen i fotografier og levende bilder. Familiebilder fra Malalas barndom sammen med fotojournalist Lynsey Addarios bilder av Talibans inntog i Swat-dalen illustrerte den modige skolejentas Malalas oppvekst.

Photo: Alexander Mahmoud / © Nobel Media AB

Indiske Kailash Satyarthi har i flere tiår ledet en omfattende kamp mot barnearbeid. Gjennom holdnings- og informasjonsarbeid, razziaer og redningsaksjoner har hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan (Redd barndommen) hjulpet flere titalls tusen barn bort fra tvangsarbeid og inn i skolegang. Satyarthi har satt kampen mot barnearbeid og for utdanning på den globale dagsorden. På slutten av nittitallet ledet han kampanjen Global March Against Child Labour, som førte til ILOs Konvensjon 182 mot barnearbeid. Satyarthi har etablert «GoodWeave», en merkeordning i den sørasiatiske teppeindustrien som viser at produktene ikke er laget av barn. Til tross for at han har mottatt drapstrusler og at to av hans kolleger ble myrdet på jobb, fortsetter han kampen for barns rettigheter.

"Den som kjøper varer fremstilt ved barnearbeid, er ansvarlig for at barneslaveriet fortsetter."
- Kailash Satyarthi, New Delhi, 11. august 2013.

Fotograf Lynsey Addario var med Kailash Satyarthi på aksjoner der barnearbeidere ble hentet ut og til sentrene der barna fikk et nytt liv.

Malala Yousafzai
Photo: Ken Opprann / © The Nobel Foundation

Malala Yousafzai kommer fra Swat-dalen i Pakistan. I 2009 erklærte Taliban at alle jenteskoler skulle stenges, ellers ville det få konsekvenser. Malala fortsatte på skolen. Hun begynte å blogge om jenters rett til skolegang og ble kjent som en av dem som trosset skoleforbudet. 9. oktober 2012 ble hun skutt i hodet av Taliban, men overlevde attentatforsøket. Hun har ikke latt seg true til taushet, men er i dag en global stemme for jenters rett til utdanning. Malala-fondet har nå etablert seg i flere land og bidrar til jenters skolegang i Pakistan, Nigeria, Jordan og Kenya. Hennes gjentatte budskap har vært at barns rett til skolegang er en forutsetning for fred og et av de viktigste midlene i kampen mot ekstremisme. Malala er tidenes yngste Nobelprisvinner, bare 17 år gammel.

"Uniformen er en viktig del av mitt liv, og nå vil jeg vise den fram til andre barn og til folk over hele verden. For det er min og alle barns rett å gå på skole, og det må vi ikke glemme."
- Malala Yousafzai
Reportage by Getty for the Nobel Peace Center

Da hun ble forsøkt drept i 2012, reagerte en hel verden med avsky, men Malala overlevde og tilga sin attentatmann. Statsledere og kjendiser har hyllet den pakistanske jenta og sluttet seg til hennes budskap om alle barns rett til skolegang. Kampanjen «I am Malala» ble lansert for å fremme hennes hjertesak. På Malalas 16-årsdag, 12. juli 2013, holdt hun en tale i FN, som svarte med å døpe dagen «Malala Day».

Etter Malala Yousafzais eget ønske, var skoleuniformen hun hadde på seg da hun ble skutt en del av Fredsprisutstilling.

Malala og Kailash var Nobels Fredssenters tiende fredsprisutstilling. Fredsprisvinnerne åpnet selv utstillingen 11. desember 2014.

Utstillingen var støttet av Det Norske Myntverket.