Utstilling12. des. 2019-21. nov. 2020

Crossroads Ethiopia

Foto: © Finbarr O’Reilly for Nobels Fredssenter

Fredsprisutstillingen 2019 er et portrett av fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali og et nærbilde av omveltning, håp og utfordringer i landet han leder.

Fredsprisutstillingen har fått tittelen Crossroads Ethiopia, og tar pulsen på Etiopia midt i en freds- og demokratiseringsprosess. Landets statsminister Abiy Ahmed Ali har mottatt Nobels fredspris 2019 for sitt arbeid med å slutte fred med Eritrea, reformene han har innført i hjemlandet og forsøket på å bygge bro mellom naboland.

Foto: Giles Duley

Bare noen dager etter kunngjøringen av årets fredspris til Abiy Ahmed Ali, reiste den prisbelønte fotografen Finbarr O’Reilly til Etiopia på oppdrag fra Nobels Fredssenter.

- Jeg hadde begrenset tid med fredsprisvinneren – bare noen minutter, forteller han. - Derfor valgte jeg å først og fremst dokumentere noen av de politiske endringene han har gjennomført, og hvordan han har posisjonert seg for å lede landet sitt fram mot det planlagte valget i 2020.

"Årets fredsprisutstilling på Nobels Fredssenter gir oss et bilde av menneskene, hverdagslivet, landskapet og den skjøre freden i Etiopia. "
Mona Pahle Bjerke, Kunstanmelder for NRK
Foto: © Finbarr O’Reilly for Nobels Fredssenter.

For at årets fredsprisutstilling skulle være representativ og inkluderende, måtte etiopiske stemmer være med på å forme fortellingen om sitt eget land, og sette portrettet av statsministeren inn i en større sammenheng, sier fotograf O’Reilly.

O’Reilly har fotografert noen av kvinnene som har fått maktposisjoner i Abiy Ahmeds nye regjering og hvordan omveltningene preger samfunnet i Addis Abeba. Han har også besøkt de omstridte områdene nord i landet, der konflikten med Eritrea fortsatt vises tydelig i landskapet.

Foto: Mulugeta Ayene (Fra arkivet til Addis Foto Fest, kuratert av Aida Muluneh for DFA)

I en del av utstillingen vises bilder tatt av etiopiske fotografer. Addis Abeba har et dynamisk fotomiljø og i samarbeid med fotofestivalen Addis Foto Fest stiller Nobels Fredssenter ut bilder av sju av landets mest fremtredende fotografer, kuratert av Aida Muluneh. De viser utviklingen og endringene Etiopia går gjennom – sett innenfra.

En del av utstillingen viser verker av etiopiske fotografer fra arkivene til Addis Foto Fest co-kuratert av Aida Muluneh, Desta for Africa Creative Consulting Plc (DFA).

Utstillingen er støttet av Oslo kommune, 5th element Group og Canon (imaging & print partner).

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Mandag-Søndag 10-18 (Juli)

Mandag-Søndag 12-18 (August)

Billettpriser

Voksen: 150 kr

Student/Honnør: 100 kr

Barn fra 12: 50 kr

Barn under 12 år: Gratis

Sponsoransatte: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org