Utstilling14. sep. 2018-19. mars 2019
En utstilling av Rune Eraker om frihetsberøvelse og menneskeverd.
2001, mens borgerkrigen i Colombia fortsatt pågikk med full styrke, hadde fotograf Rune Eraker fått innpass i et fengsel i hovedstaden Bogota. Han skulle dokumentere forholdene til fengslede FARC-medlemmer og politiske fanger. Idet vakten snur seg bort noen sekunder får Eraker tatt et bilde av en fange som sitter på isolat. Fangen strekker hånda ut igjennom gitteret og gir den fremmede fotografen en krøllete lapp. På lappen står det: «Fortell verden om oss».
Sytten år senere har den oppfordringen blitt til en utstilling på Nobels Fredssenter.
Eraker har arbeidet med prosjektet i fire år på heltid, og har fotografert over hele verden. Han har fått tilgang til strengt bevoktede fengsler i Latin-Amerika, Asia, Afrika, USA – og Norge. Han har møtt mennesker som er tvunget i eksil, som Edward Snowden og Dalai Lama. Han har fulgt kvinner i Latin-Amerika som blir fengslet etter aborter, homofile som må leve i skjul i Russland og unge jenter i Nairobi som er utsatt for voldtekt og brutale overgrep. Felles for alle vi møter i utstillingen, er at de har blitt berøvet sin frihet, samtidig som de kjemper for å bevare verdigheten sin.
I utstillingen «Fortell verden om oss» viser han frem bildene vi ikke ønsker å se og historiene vi helst vil glemme. Publikum blir tvunget til å ta stilling til det disse menneskene blir utsatt for.
Sammen med Amnesty International tilbydde Nobels Fredssenter de besøkende en mulighet til å gjøre en innsats for folk i lignende situasjoner som de fotograferte i utstillingen.
Eraker arbeider i 35 mm-format og med analogt kamera. De nesten hundre bildene i utstillingen er i sort-hvitt, og er ledsaget av tekster skrevet at journalist Linda Hove Strand. Lydkunstner Tine Eide har laget lydkulissene til utstillingen. Runa Klock og Anita Myhrvold er formgivere.
«Fortell verden om oss» ble vist 70 år etter at FNs menneskerettighetserklæring ble vedtatt. Amnesty International, som bistod i arbeidet med utstillingen, mottok selv Nobels Fredspris i 1977 for sitt arbeid for å fremme menneskerettighetene.
Del: