8.-10. Trinn

Menneskerettigheter

Tema: Menneskerettigheter

Copyright ©

Til lærer

I denne leksjonen får elevene jobbe med menneskerettigheter på kreative og utforskende måter. Dersom klassen ikke har jobbet så mye med menneskerettigheter tidligere, anbefaler vi å begynne med den første introduksjonsoppgaven. Her vil elevene få tilgang til et ressursark om menneskerettigheter. Dette håper vi kan være med på å gi elevene en god grunnforståelse før dere prøver dere på de andre oppgavene.
Lykke til :)

Undervisningsopplegg

Tidsramme: 20 minutter

Menneskerettigheter, FN og 2. verdenskrig... Puh, her er det jammen mye å holde orden på! Ta en titt på ressursarket for å få en oversikt over hva som er hva. Etterpå kan du enten prøve å fylle inn de riktige svarene på arket, eller diskutere spørsmålene høyt sammen i klassen:

  • Hvem gjelder menneskerettighetene for?
  • Hvem er det som har laget menneskerettighetene?
  • Klarer du å nevne noen menneskerettigheter? Lag en liste sammen i klassen. På denne siden finner du en oversikt over menneskerettighetene.
Tidsramme: 30 - 60 minutter

Tenk deg at du skal lage en tegneserie der du forteller om noen som opplever at menneskerettighetene deres brytes. Du kan selv finne på en person og en situasjon. Tegneserien skal trykkes i et blad som skal sendes til alle skoler i Norge, slik at alle elever i Norge kan lære om menneskerettigheter. Det kan være lurt å skrive fortellingen du vil formidle, før du begynner å tegne. Bladet tegneserien skal trykkes i, har navnet «Fortell verden om oss!». Se denne filmen før dere begynner.

Tidsramme: 30 - 60 minutter

Har du hørt noen si at Norge bryter menneskerettigheter? Kan det stemme, tror du? Dette må vi undersøke nærmere. Nå begynner detektivarbeidet. Gå sammen i små grupper og let fram bevis på at Norge har brutt menneskerettighetene. Hvor mange bevis finner dere?

Bli enige i gruppen om hvordan dere har lyst til å presentere det dere har funnet for de andre i klassen.

OBS! Når man leter etter informasjon på internett, er det viktig å være kritisk. Se etter hvilken nettside du henter informasjon fra. Er det en nettside du kjenner til, som NRK eller Store Norske Leksikon? Eller er det en fremmed side? Hvis det er en side du ikke har vært på før, undersøk om nettsiden gir god og riktig informasjon. En detektiv vil jo ikke la seg villede av feil spor!

Tidsramme:
  • Søk på internett «Fornorsking av samer», hva finner dere ut? Når foregikk dette, og hva innebar det for de som opplevde det? Lag et rollespill der dere forteller om et samisk barn som opplever den norske politikken med fornorsking.
  • Hvilke menneskerettigheter ble brutt av at de samiske barna ble tvunget til å bli norske?