5.-7. Trinn
Fredsprisleksjonen 2024
NIHON HIDANKYO
Tema: Nobels fredspris, Nedrustning, Historien om
Varighet: 60-90 minUndervisningsopplegg
Å lære om atomvåpen og konsekvensene av dem kan være skremmende for mange barn, spesielt med tanke på hva de kan ha hørt og sett på TV eller nyheter. Denne leksjonen legger derfor ikke vekt på verdenssituasjonen, men fokuserer på arbeidet til fredsprisvinner Nihon Hidankyo og deres medlemmer.
Læringsmål:
- Lære om Nihon Hidankyo, hvem Hibashuka er og hvorfor de har vunnet Nobels fredspris.
- Få forståelse for hvorfor det er viktig å fortelle sin historie som overlevende etter krig.
- Lære om den betydningen av den japanske tranen, som er Nihon Hidankyos symbol.
Begreper det kan være lurt å definere for elevene: - Fred: Fred er når mennesker, land og grupper ikke krangler eller slåss med hverandre. Det betyr at alle lever sammen uten vold og med forståelse for hverandre. Når det er fred, prøver folk å løse problemer ved å snakke sammen og finne løsninger som alle kan være enige om, i stedet for å bruke vold.
Fred gjør det tryggere å bo og leve, og det hjelper mennesker til å være lykkelige og jobbe sammen for å gjøre verden til et bedre sted.
- Atombombe: En atombombe er en veldig kraftig bombe som bruker noe som heter "atomer" til å lage en enorm eksplosjon. Atomer er bittesmå byggesteiner som alt rundt oss er laget av, men inni atomene er det masse energi. Når en atombombe sprenger, slipper den løs denne energien på en gang, og det kan lage en eksplosjon som er mye, mye kraftigere enn vanlige bomber.
Atombomber kan ødelegge store områder og skade mange mennesker, så de er veldig farlige. Derfor må de aldri brukes.
- Overlevende: En person som overlever eller kommer seg gjennom noe veldig vanskelig. Dette kan for eksempel være personer som opplever krig og som gjerne får fysiske skader eller vonde minner om det de har opplevd. I denne oppgaven vil vi snakke spesifikt om de som overlevde atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki, kalt “Hibakusha” som betyr “bombet person” eller “person truffet av bombe”.
Fortell elevene:
“På fredag klokka 11 skjedde det noe spesielt i Oslo. Har dere hørt hva det var?
På fredag fikk vi vite hvem som vant Nobels fredspris. Dette er en viktig pris som deles ut hvert år til personer eller grupper(organisasjoner) som har gjort noe for å skape fred i verden. Men, hva er fred?”
Lag et tankekart på tavla der alle elevene sier hva de tenker fred er. Bruk dette gjerne som en inngang til å fortelle om at denne timen skal handle om å jobbe for fred med å si at man ikke skal bruke våpen.
Nobels fredspris er en veldig viktig pris som blir gitt til personer eller organisasjoner som har gjort noe en stor innsats for å skape fred i verden. Det kan være at de har bidratt til å løse konflikter på en fredelig måte, at de har jobbet for at alle skal ha de samme rettighetene eller at de har jobbet for at vi skal ha færre våpen. Vinneren får en gullmedalje, et diplom og ca. 11 millioner kroner. Vinneren får også masse oppmerksomhet, som hjelper dem å spre budskapet sitt.
Se Supernytt-sendingen om kunngjøringen og årets fredspris sammen med elevene.
Sjekk forståelsen: Etter dere har sett videoen, gå gjennom disse sant/usant-spørsmålene i plenum. Bruk tommel opp/tommel ned og forklar der det trengs. Arket med spørsmålene (Vedlegg 1 - Oppgaveark - Sant eler usant) kan også skrives ut og brukes som en individuell oppgave eller en gruppeoppgave.
Sant/usant-spørsmål om Supernytt-sendingen:
Nihon Hidankyo fra Japan har vunnet årets fredspris
(SANT)
Atomvåpen er en type bomber og raketter som er mye kraftigere enn vanlige våpen
(SANT)
Alle land i verden har atomvåpen
(USANT)
De fleste land er enige om at vi ikke skal bruke atomvåpen
(SANT)
Atomvåpen har blitt brukt mange ganger
(USANT)
Det ble sluppet to atombomber i Japan i 1945
(SANT)
De som overlevde atombombene i Hiroshima og Nagasaki i Japan kalles Hibakusha (uttales Hibaksja)
(SANT)
Nobelkomiteen synes det er viktig å huske historien om atombombene og derfor får Nihon Hidankyo årets fredspris
(SANT)
I denne oppgaven kan elevene lese historien til Fujio, en Hibakusha som var 14 år gammel da atombomben ble sluppet over Hiroshima. Del ut teksten (Vedlegg - Historien til Fujio Torikoshi) til elevene og les fortellingen sammen.
På side 2 kan elevene svare på 2 forståelsesspørsmål og ett refleksjonsspørsmål om Fujio sin historie.
Fortell gjerne også elevene fortsettelsen på Fujios historie, etter de har lest den:
Etter å ha overlevd bomben, brukte Fujio resten av livet på å fortelle historien sin. Han besøkte museer og skoler for å fortelle barn og unge om sine opplevelser, helt til han døde 86 år gammel. Da han skulle fortelle tok han alltid med munnspillet sitt for å spille sangen slik moren hans hadde i 1945.
Teksten om Fujio er hentet fra 1945 Project og er oversatt til norsk i tilpasset språk. Bildene av Fujio er hentet fra Hiroshima Peace Media Center.
Brett eller fargelegg en trane og ønsk deg noe:
Japan er et land med mange gamle tradisjoner. Origami, eller “kunsten å brette papir” til forskjellige figurer har eksistert i Japan i mange, mange år. Det er en gammel legende i Japan som forteller at hvis man bretter 1000 papirtraner, (japansk trane er en sjelden fugl som man blant annet kan finne i Japan), så vil man få et ønske oppfylt av en ekte trane. Den japanske tranen har derfor blitt symbolet til Nihon Hidankyo. Tranen kan symbolisere håp, tålmodighet og lykke.
Enkelt alternativ: Klipp ut tranene (Enten Vedlegg papirtrane (sirkel) eller Vedlegg papirtrane) og fargelegg. Elevene kan skrive et ønske de har på arket og de kan henges opp i klasserommet.
Vanskelig alternativ: Brett en trane.
Video her: Fold an origami crane with the Nobel Prize
Steg-for-steg forklaring her: How to Make a Paper Crane : 16 Steps (with Pictures) - Instructables
Hvert år holder Nobels Fredssenter og Osloskolen en tegneseriekonkurranse for å feire den nyeste fredsprisen. Tegneseriekonkurransen for 2024 er nå avsluttet. Ønsker du likevel å tegne årets fredspris med elevene finner du mer informasjon her!
Samfunnsfag etter 7. trinn
Reflektere over hvorfor konflikter oppstår, og drøfte hvordan den enkelte og samfunnet kan håndtere konflikter.
Kjerneelementer: Samfunnskritisk tenkning og sammenhenger
Elevene skal forstå sammenhenger mellom geografiske, historiske og nåtidige forhold og hvordan disse forholdene hver for seg og sammen har påvirket og påvirker mennesker og samfunn. Elevene skal få innsikt i den gjensidige påvirkningen mellom natur og samfunn. De skal se hvordan i fortiden var preget av både brudd og kontinuitet og hva som bidro til endringer, samt utvikle historisk empati.
Kjerneelementer: Identitetsutvikling og fellesskap
Elevene skal få innsikt i hvordan mennesker utvikler identitet og tilhørighet, og hvordan de samhandler med andre. De skal forstå hvorfor mennesker søker sammen i samfunn, og hvordan identitetsutvikling og fellesskap påvirkes av geografiske, historiske og nåtidige forhold. Det innebærer ulike perspektiver på hva et godt liv kan være, og at elevene utvikler både historiebevissthet og handlingskompetanse ved å forstå seg selv med en fortid, nåtid og framtid.