8.-10. Trinn, VGS, Voksenopplæring

Leksjon i bildeanalyse

Tema: Nobels fredspris, Krig og fred, Konflikt, Foto, kunst kultur

Varighet: 1-2 økter
Copyright ©

Til læreren

Dette opplegget er et tverrfaglig opplegg der elevene skal analysere bilder som tar opp samfunnsaktuelle og historisk tematikk.
Relevant for norsk, samfunnsfag, historie, mediefag, kunst og håndverk..

Denne leksjonen består av tre deler. Du står fritt til å selv velge om elevene skal gjøre alle, en eller flere av oppgavene. De to første oppgavene er innledende, der elevene utforsker og lærer om bildeanalyse gjennom eksempler. Den siste oppgaven er fordypende og du står fritt til å velge hvilke bilder elevene skal analysere. Det er verdt å merke seg at noen av bildene har mer historiske eksempler, mens f.eks "A silence of hope"(Syria) er mer tidsaktuelt.

Undervisningsopplegg

Tidsramme: ca 10-20 min

Scroll deg gjennom og sed på den digitale utgaven av «Fredsprisutstillingen 2020» her. Les mer om selve utstillingen HER

  1. Hva handler den digitale utstillingen 2020 om og hvem vant fredsprisen 2020?
  2. Fortell kort om fotografen som har tatt bildene i utstillingen og hva du syns kjennetegner bildene hennes?
  3. Forsøk å beskrive bildene i fotoserien, hva er spesielt med dem og som skiller dem fra andre type fotografier?
  4. Hvilket av bildene likte du best? Begrunn svaret
Tidsramme: 30-45 min

I denne oppgaven skal vi dykke dypere ned i ett av bildene i utstillingen. Bildet heter "A Road of glory" (Jemen) . Denne oppgaven kan fungere som arbeid en og en, som en klasseromsdiskusjon eller i grupper.

  1. Studer bildet (Vedlagt her:) "A Road of glory" - Prøv å beskriv helt fritt hva du ser i bildet og hva du tror de ulike elementene betyr. Her er det ingen fasit - bruk fantasien.
  2. Lytt til klippet "Jemen forklart" på spotify (alternativ lenke til lyd her) og forklar med egne ord hvorfor det er en sultkatastrofe i Jemen i dag.
  3. Bildet er er fotograf Aida Mulunes fortolkning av Jemenkonflikten og sultkatastrofen som har pågått der de siste årene. Nå som du vet litt mer om konflikten, gå tilbake til bildet A Road of Glory , ser du noe nytt i bildet nå? (diskuter)
  4. Hvorfor er det viktig å forstå konteksten før man analyserer bildet tror du?
  5. Hva prøvde fotografen å si med bildet? Det kan i mange tilfeller være vanskelig å vite, men vi spurte Aida Muleneh og hennes tolkning og svarene kan du se her og lese i denne artikkelen. Bruk litt tid på å finne ut hva fotografen har ment med selve bildet og hva hun ønsket å uttrykke. Hva sier Aida selv om betydningen av symbolene i bildet: grafittien på veggen, trappen i vinduet, stolen, plakett, kniv, slør, kvinnene?
  6. Når du nå har du hørt hva fotografen har tenkt når hun komponerte bildet, var det noe du ikke hadde tenkt på? Hva var det? Var det noe som overrasket deg? I så fall hva?
Tidsramme: innlevering / fremmføring

Velg ett av bildene i den digitale utstillingen du ønsker å analysere. (Vedlagt i oppgaven finner du fire av bildene som stillbilde med billedtekst) Vi kan helt enkelt dele analysen inn i tre deler - 1) beskrivelse 2)analyse 3)tolkning - utfør alle disse stegene. Det er opp til læreren hvordan analysen skal presenteres.
1) BESKRIV BILDET:

Lag en beskrivelse av bilde du valgte deg; en beskrivelse av et bilde bør inneholde tittelen på bildet, navnet på fotografen, konteksten bildet inngår i og noe om utstillingen den er en del av. Her kan det også være lurt å fortelle litt om hva bildet skal illustrere. Videre bør du beskrive selve motivet – hva består bildet av – hva slags former, farger og symboler finnes i bildet? Her er en sjekkliste:

  • Tittel, navn på fotograf og konteksten til bildet inngår i.
  • Hva skal bildet representere – fortell om den historiske konteksten som bildet skal fortelle om. Gjør gjerne litt research på nett om konflikten eller katastrofen som bildet handler om.
  • Beskriv hva du ser innenfor bilderammen – Hva består bildet av – fortell om former farger, symboler, objekter og personene du ser i bildet.

2) ANALYSER BILDET: Gjør en analyse av bildets konnotative sider. Det vil si hvilke assosiasjoner får du når du ser på bildet? I bildeanalyse kalles det konnotasjon når vi snakker om hvordan tegn og kombinasjoner i bildet får deg til å tenke på noe annet enn akkurat det man kan se. Gå igang med analysen:

  • Beskriv hva du assosierer når du ser helheten og enkeltdelene i bildet.
  • Tenk om det er noe som ikke med i bildet, er det noe som er utelatt eller mangler?


Beskriv hvordan bildet er komponert. Det vil si hvordan fotografen har brukt ulike virkemidler for å sette sammen bildet. Dette er gjerne med på å styre måten vi oppfatter bildet. Bruk gjerne denne punktlisten for å beskrive bildets komposisjon:

  • Farge og kontraster (hva betyr fargene – hvorfor har hun valgt de hun har valgt?)
  • Ikoner og symboler (religiøst, politisk, samfunnskommentarer, språk, polulærkultur, kutur, maktbalanse - høyt og lavt hvitt og sort)
  • Utsnitt og vinkel (hva er det første øye lander på - hvorfor?
  • Bakgrunn, mellomgrunn og forgrunn?
  • Balanse og linjer – hvilke elementer trekkes blikket mot?

3) TOLKE BILDET

Til slutt er det fint at du som analyserer bildet gjør en tolkning. Beskriv gjerne hva du tror fotografen og Fredssenteret ønsker å fortelle med dette bildet. Hva tror du budskapet og hensikten med dette bildet er – hva ønsker fotografen at vi skal tenke eller føle når vi ser på det? Hva forteller bildet, og hva forsøker det å kommunisere og fortelle oss som ser på?