Freedom of Expression
.
.
Hver høst avslutter vi det vi på Nobels Fredssenter kaller «fredsprisåret» med en konferanse og festival . Gjennom året inviterer vi til Nobel Peace talks, en rekke arrangementer knyttet til årets fredspris-tema i tillegg til å utvikle skoleopplegg for både ungdomsskole og videregående-elever.
.
I 2021 mottok journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov fredsprisen, og året ble derfor avsluttet med Freedom of Expression konferanse og festival. Her kastet vi søkelyset på behovet for å iverksette tiltak for å forsvare våre informasjonsøkosystemer og faktabasert, uavhengig journalistikk. Omtrent 200 deltok fysisk og 30 000 deltok digitalt – fra 12 land. På konferansen deltok blant annet Ressa, Frances Haugen, Peter Pomeratsev en rekke andre talere og deltakere til paneler.
.
"I left the conference with fresh inspiration to do really something."
Questionnaire
"Takk til Nobels Fredssenter for en sterk og relevant konferanse om ytringsfrihetens svært trøblete globale status. "
Knut Olav Åmås, Fritt Ord
.
Etter konferansen kom Oslos befolkning på festivalen vår som hovedsakelig tok sted på Rådhusplassen. Med hovedscene til dans og musikk, teltscene med diskusjoner og workshops og kino på 3KT inviterte vi til frijazz, hip hop, ballett, spoken word og techno, demokratiet på tre timer med Bernt Hagtvet, Minecraft-gaming, kunstauksjon for Ukrainske kunstnere, filmvisning og prat med Maria Ressa og mye, mye mer.
.
Som et resultat av fredsprisåret og konferansen presenterte Maria Ressa en handlingsplan som foreslår ti tiltak for å støtte uavhengig journalistikk og motvirke desinformasjon, hatprat og propaganda i sosiale medier. Handlingsplanen ble signert av Ressa og Muratov og ni andre fredsprisvinnere inkludert Juan Manuel Santos, Tawakkol Karman og Amnesty.
Så langt har over hundre enkeltpersoner og organisasjoner stilt seg bak planen!
.
Se hvordan fredsprisåret gikk på Nobels Fredssenter:
Takk til våre partnere til Freedom of Expression: