Fredsdue med gode nyheter

Photo: Johannes Granseth / Nobel Peace Center

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.

Vår verden er preget av konflikter, uro og en usikker fremtid for mange. I alle fall ser det slik ut når man følger med i nyhetsbildet. Men det finnes også lyspunkter, og hver dag skjer det små og store ting som fører verden i en bedre, mer fredelig retning. Nobels Fredssenter ønsker å bidra til mer fokus på håp og optimisme, og hver fredag bringer vi en god nyhet fra et eller annet sted i verden. Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.

"Fredsduen er et ikonisk symbol på fred og håp, og nettopp fred og håp er noe vi trenger mer enn noensinne i en urolig verden."
Kjersti Fløgstad, Direktør, Nobels Fredssenter

Fredag 8. mai kl. 11.00 slippes den første fredsduen fra Nobels Fredssenter.

Dueslippet blir dermed en symbolsk markering av frigjøringsdagen, som feires uten store publikumsarrangementer akkurat i år. Kulturminister Abid Q. Raja deltar på markeringen sammen med Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad. Arrangementet foregår utenfor Nobels Fredssenter fra 10.50 til 11.02 fredag 8. mai.

"I et år der alt er annerledes, synes jeg Nobels Fredssenter har funnet en fin måte å markere frigjøringsjubileet på. Jeg er glad for å kunne bidra til å spre budskapet om håp og fred."
Abid Q. Raja, kulturminister.

8. mai er det 75 år siden slutten på annen verdenskrig og vi kan feire 75 år med fred i store deler av Europa. Disse årene har også vært preget av en enorm fremgang for Norge og verden, ikke bare økonomisk, men også med tanke på menneskerettigheter, ytringsfrihet, skolegang, fattigdomsreduksjon og inkludering. Som kulturinstitusjon i Norge har Nobels Fredssenter en viktig rolle å spille i å skape refleksjon og innsikt og verdier, identitet og samfunnsutvikling. Samtidig er Fredssenteret et sted som viser at konflikter kan ha en løsning. Arbeidet til fredsprisvinnerne viser at det finnes veier til fred i en urolig verden.

-Akkurat på årets markering av frigjøringsdagen er det kanskje viktigere enn på lenge å fokusere på håp og at verden går fremover, sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad. -Samtidig er det viktig å minne om viktigheten av fred og hva den betyr for oss, og at fred ikke er noe som kan tas for gitt.

FAKTA OM DUENE

  • Duene som hver fredag flyr fra Nobels Fredssenter tilhører Norges Brevdueforbund. De fraktes til Nobels Fredssenter av sin egen eier. Når duen slippes ut, flyr den hjem til dueslaget sitt et sted i Oslo.
  • Brevduene er godt trent og har veldig god retningssans. De kan fly opptil 80 mil med en toppfart på over 100 km/t, og finner alltid veien hjem.
  • Duen er brukt som symbol fra tidlig kristen tid, men fikk særlig utbredelse som fredssymbol etter annen verdenskrig, da det ble tatt i bruk av antikrigsbevegelsen.
  • Pablo Picasso tegnet sin berømte fredsdue med olivenkvist i nebbet til den internasjonale fredskonferansen i Paris i 1949.

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

tirsdag-søndag 10-18

NOBELS FREDSSENTER GJENÅPNER DØRENE 20. JUNI.

Avvik i ordinære åpningstider

Billettpriser

Voksen: 150 kr

Student/Honnør: 100 kr

Barn fra 12: 50 kr

Barn under 12 år: Gratis

Sponsoransatte: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org