Arrangement

Hvordan formidle krigens grusomhet?

Portrett av Kristin Solberg

Bli med på åpning av pop up-utstilling og møte med Kristin Solberg.

Tid: 29.sep. 2022 15:00 - 17:00
Sted: Nobels Fredssenter

Dette arrangementet kan deltas på både fysisk og digitalt.Fridtjof Nansen var blant de første til å bruke foto og film for å vekke oppmerksomhet om humanitære katastrofer. Da han i 1922 turnerte Europa med bildeforedrag fra sine reiser til de sultrammede områdene i Russland og Ukraina, besvimte publikum av sjokk. 100 år senere stiller NRKs Kristin Solberg seg spørsmålet om hva som skal til for at folk bryr seg om historier fra krig og katastrofer. Hun åpner samtidig en egen kunstutstilling på Nobels Fredssenter.

Som prisvinnende krigsjournalist har Solberg fremhevet viktigheten av å skildre situasjonen i felt på en måte som treffer publikum: «- Folk kan bli litt lei av kulene og bombene. Sakene jeg får mest respons på er de menneskelige fortellingene.» har hun uttalt til Skup. Nylig ga hun ut den kritikerroste boken «Den andre» - et resultat av hennes reiser i restene av IS-kalifatet og møtet med den norske IS-kvinnen Aisha Shezadi Kausar.

Kunstutstillingen «Livsspor» kan du for første gang se på Nobels Fredssenter denne dagen. Utstillingen består av etterlatte personlige gjenstander Kristin Solberg har plukket med seg fra krigsruiner – sporene etter livene som en gang ble levd der. De stilles ut sammen med Solbergs fotografier og film fra ruinene, og gir en ekstra dybde til historiene fra konfliktområdene som Solberg har dekket som journalist.

I tillegg til interessante samtaler og den helt nye utstillingen får gjester se utstillingen «Nestekjærlighet i praksis – arven etter Fridtjof Nansen» som åpnet i juni og Fredsprisutstillingen.

Arrangementet er gratis og vil ogå bli strømmet digitalt.

Du får møte:

Kristin Solberg

Kristin Solberg er en prisvinnende krigsjournalist, forfatter og tidligere Midtøsten-korrespondent for NRK i perioden 2015 – 2020. Tidligere har hun vært korrespondent for Aftenposten og den svenske avisen Dagens Nyheter i Afghanistan, Pakistan og India. Solberg vil snakke om hvordan hun formidler krigens virkelighet på et vis som får publikum til å bry seg, og om arbeidet med kunstprosjektet Livsspor. Kanskje kan krigen bare fullt ut forstås når den oppleves, sier hun, men journalistikk, kunst og litteratur har alle roller å spille i å bringe forståelsen av den nærmere.

Harald Østgaard Lund

Harald Østgaard Lund, forskningsbibliotekar og fotohistoriker ved Nasjonalbiblioteket. Han har vært aktiv som fotograf og filmmaker, samt kurator og redaktør for flere bøker, blant annet «Det norske polarheltbildet» i 2011. Hos oss vil han snakke om hvordan Nansen var en pioner i å bruke foto og film i sitt humanitære arbeid og hvordan bildene ble brukt.

Lindis Hurum

Lindis Hurum er feltarbeider og generalsekretær i den norske avdelingen til Leger Uten Grenser. Hurum startet en karriere innen media og tv-produksjon i Nordisk Film i 1998, før hun i 2006 sa opp jobben som TV-produsent for å bli feltarbeider i Leger Uten Grenser. Hun har nå mer enn 15 års erfaring som nødhjelpskoordinator i organisasjonen og har vært sentral i kriseresponsen i flere humanitære kriser, både naturkatastrofer, epidemier, krig og konflikt. Hurum har også skrevet boken "Det finnes ingen de andre – det er bare oss", en dokumentarisk bok basert på personlige notater fra de humanitære krisene som har gjort mest inntrykk på henne.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Nobels Fredssenter

Nina Frang Høyum

Nina Frang Høyum innleder om arbeidet med Nansen-utstillingen, om koplingen mellom Nansen og UNHCR og om arbeidet med å rekonstruere Nansens fotoforedagsom skapte sjokkbølger i blant annet Paris hvor hundrevis av mennesker møtte opp for å høre på Nansen.