Arrangement

Stå opp for frihetskjempere i Europas siste diktatur 

Ekspertpanel om Belarus og situasjonen for demokratiet i dag.

Tid: 20.mars 2024 16:00 - 17:00 CEST
Sted: Nobels Fredssenter

Under det Belarusiske presidentvalget i 2020 organiserte den da 25 år gamle Marfa Rabkova fredelige protester mot de antidemokratiske kreftene i landet sitt. Hun sitter nå fengslet under falske anklager uten tilgang på nødvendig helsehjelp.

Hun er en av mange aktivister og offentlige stemmer i Belarus som har blitt ulovlig fengslet og forfulgt av regjeringen. Et annet dystert eksempel er vinneren av Nobels fredspris i 2022, Ales Bjaljaktskij. Det neste presidentvalget i Belarus vil være i 2025, og det er ingen tegn til at Lukasjenko vil gi fra seg makten uten en kamp.

Dette arrangementet ønsker å belyse den kritiske situasjonen i Belarus, der studenter, aktivister og borgere står overfor alvorlige konsekvenser bare for å utøve sine grunnleggende menneskerettigheter. Vi har samlet en rekke eksperter som vil diskutere hva det internasjonale samfunnet kan gjøre og hvilke tiltak som kan tas for å støtte politiske fanger. Panelet vil diskutere demokratiets tilbakegang i verden i dag, maktdynamikken til autoritære regimer, og den praktiske gjennomføringen av menneskerettighetene i land som Belarus.

Bli med oss ​​i solidaritet med de tause stemmene i Belarus - fordi bevissthet er det første skrittet mot endring.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Panel:

Ane Tusvik Bonde, Amnesty International Norway. Aliaksandra Safonava, Norwegian Helsinki Committee. Bård Anders Andreassen, Norwegian Centre for Human Rights. Darya Shut, Belarusisk Forening i Norge RAZAM. Agnes Nærland Viljugrein, Norwegian Parliament. Ola Elvestuen, Norwegian Parliament.

Dersom du kjøper vanlig inngangsbillett til museet er omvisninger og utstillinger er inkludert i billetten. Eventuelt kan du melde deg på arrangementet kun, det er gratis.

Dette arrangementet er organisert av masterstudenter fra Norsk Senter for Menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, som jobber med en Scholars at Risk (SAR) advocacy-kampanje. Takk til våre medarrangører Norsk PEN, Changemaker, SAIH og Nobel Fredssenter.