Arrangement
Livet er vakkert – Dette skulle vært en festpremiere
"Livet er vakkert", tittelen på denne dokumentaren om livet til en palestinsk filmskaper fra Gaza, kan virke overraskende gitt de dystre levekårene for det palestinske folket og den forferdelige krigen vi ser utfolde seg i Gaza nå. Men for filmskaper Mohamed Jabaly er den både et grunnleggende livssyn og et budskap om kamp - en kamp for menneskelig frihet og håp. Likevel er den vanlige feiringen rundt en filmpremiere ikke passende i dagens kontekst, vi inviterer derfor til et film- og samtalearrangement i anledning at filmen nå lanseres på kino.
Om filmen:
I 2014 deltar den palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly på Tromsø internasjonale filmfestival. Under oppholdet blir grensene til Gaza stengt, og han blir strandet i Norge. Han aner ikke at det vil gå syv år før han får muligheten til å gjenforenes med familien sin hjemme i Gaza. "Livet er vakkert" er en fortelling om et liv satt på vent av internasjonal politikk og et rigid byråkrati. Historien blir fortalt fra perspektivet til en ung mann som bruker all sin kreativitet og tid på å opprettholde kontakt med omverdenen og bygge en vei fremover. Jabaly ble hedret med prisen for beste regissør under den prestisjefylte dokumentarfilmfestivalen IDFA i november, der filmen hadde verdenspremiere.
Samtale:
I samarbeid med Arabiske filmdager viser vi «Livet er vakkert» og inviterer i etterkant til samtale på Nobels Fredssenter. Vi legger opp til en todelt samtale:
I første del inviterer vi Mohamed Jabaly til å snakke om betydning av å fortelle sin egen historie, og hvordan kunst og kultur kan formidle de menneskelige erfaringene bak mediebildene, og de personlige konsekvensene ved å leve under okkupasjon.
I del to vil Lindis Hurum, leder for Leger Uten Grenser i Norge, gi oss innsikt i hvordan det er å jobbe i Gaza for hjelpearbeidere. Organisasjonen fikk Nobels fredspris i 1999 for sin «banebrytende humanitære innsats på flere kontinenter». Jesper Højberg, direktør for International Media Support, som kjemper for pressefrihet, god journalistikk og sikkerhet for journalister på fire kontinenter, vil snakke om de utfordringene lokale journalister står ovenfor når de arbeider i Gaza og andre krigssoner og om viktigheten av adgang til informasjon i humanitære katastrofesituasjoner.
Under arrangementet vil det også bli vist en lysbildefremvisning med video og bilder fra livet i Gaza før krigen.
Samtalen ledes av forfatter og professor emeritus i journalistikk ved OsloMet, Elisabeth Eide.
Arrangementet er et samarbeid mellom Nobels Fredssenter, Arabiske filmdager og produksjonsselskapet Stray Dogs.
Del: