Reiret

Bilde av et vakkert fuglereir i forskjellige farger.
The Nest: Jan Hakon Erichsen, Robert Johansson / Photo: Njaal Frilseth / Nobel Peace Center

Et gigantisk fuglereir, stort nok til at mennesker kan gå inn i det, er bygget midt i utstillingen KlimaLab. Veggene i reiret er satt sammen av lindetrær fra Bislett. Gulvet er av mose. Her og der noen blå bånd og taustumper, akkurat slik Løvhyttefuglen selv ville ha gjort det.

"Dyr som er opptatt av estetikk fascinerer oss, da vi hørte en podcast om Løvhyttefuglen som pynter reiret sitt med blått for å tiltrekke seg hunnfuglene, måtte vi bare velge den som modell for installasjonen vår. "
Jan Hakon Erichsen og Robert Johansson, kunstnerduoen bak installasjonen

Løvhyttefuglen, som også kalles Gartneren, er en spurvefugl som lever i Australia og Ny-Guinea. Hannen bygger redet sitt som en liten arena i skogen, og dekorerer den, helst med blått, for å tiltrekke seg hunnfuglene. Hunnen velger det reiret hun liker best, så det gjelder å gjøre seg flid med byggearbeidene. Når hunnen kommer inn i reiret, opptrer hannen med en nøye koreografert parringsdans mens hunnen sitter på en grein og ser på. Reiret, eller hytta, har alltid to veier ut, og hvis hunnen ikke liker det hun ser er det lett for henne å fly avgårde. Den hann-fuglen som har bygget det fineste reiret og fremfører den beste dansen har størst sjans for å ende opp med en partner.  

Trær og skog er en viktig del av utstillingen KlimaLab, som vises på Nobels Fredssenter fra april 2019 til november 2019. Omkring en tredjedel av utstillingsområdet består av trær, akkurat som skog dekker en tredjedel av landområdene på jorden. Trærne i KlimaLab er både kortreiste og gode eksempler på gjenbruk. De fleste av dem har vokst opp i Oslo Sentrum, og ingen er felt for utstillingens skyld. Hvis man ser nøye etter på kvistene i reiret, kan man se at eksos og asfaltstøv har farget barken svart. Byen gir ikke alltid optimale vekstvilkår for trærne sine, men trærne er uunnværlige for byen. De spiller en viktig rolle i å fange opp og lagre CO2 som ellers ville ha blitt sluppet ut i atmosfæren. Samtidig forteller historien om selve reiret og Løvhyttefuglen som har inspirert det, om et naturmangfold som er verd å ta vare på. Verden er full av arter med ulike særpreg og ulik funksjon i det biologiske systemet. Det oppdages stadig nye arter i verden, men tallet på truede eller utryddede dyrearter vokser i et svimlende tempo. Ifølge FNs naturpanel er en fjerdedel av alle arter på land og i vann truet av utryddelse. Menneskene tar mer og plass på jorda, og områdene med urørt natur blir mindre og mindre. Slike ting kan man tenke på mens man sitter inne i reiret. 

Photo: Njaal Frilseth / Nobel Peace Center

"Jeg håper folk tar seg tid til å sitte her litt. Det er jo en slags trygghet forbundet med slike steder i naturen. Alle husker vel hvordan det var å være barn og gå inn i et buskas og plutselig oppdage at det er et rom der inne i busken!"

– kunstner, Jan Hakon Erichsen.

Photo: Øystein Thorvaldsen
Photo: Øystein Thorvaldsen