Kan vi ikke bare snakke sammen?

Photo: Peter A. Hedman / Norsk Hydro

Vi lever i en polarisert verden. En verden som i økende grad er fylt med falske nyheter, skarpe og raske anklager i sosiale medier, mistillit blant mennesker og nasjoner - og mangel på dialog og forståelse. Og fravær av dialog og forståelse kan noen ganger føre til voldelige konflikter og i verste fall krig.

Publisert19. juli 2019
Skrevet avLiv Tørres

Del:

Sør-Afrikas frigjøringshelt og første svarte president, Nelson Mandela, sa at dialogen var det beste våpenet for fred.

Jeg har sett kostnadene ved andre våpen – de tradisjonelle våpen - i land som Sri Lanka, Sudan, Sør-Sudan, Irak, Colombia og Syria. Steder hvor kreftene som bidrar til død og katastrofe har seiret over de som ønsker dialog. I disse landene hersker fortvilelse, fattigdom og sinne. Generasjoner har fått ødelagt sine drømmer om en bedre fremtid. Ville det ikke vært bedre å snakke sammen? Ta en runde til i forhandlingene? Prøve en gang til?

Photo: Peter A. Hedman / Norsk Hydro

Dette er bakgrunnen for Nobels Fredssenters ide om en «fredsbenk». Mens dialog noen ganger ikke er nok til å unngå krig, er det definitivt en nødvendig betingelse for å oppnå fred. Derfor ønsket vi å skape en benk hvor fiender er tvunget til å sitte tett sammen. Det er tross alt bedre at folk invaderer hverandres personlige komfortsoner enn hverandres land. Vi ønsket å skape et sted hvor ledere, beslutningstakere og andre mennesker med makt kan sitte for nære samtaler, lytte til hverandre, få respekt og løse problemer. Nettopp derfor er det så viktig at denne benken står utenfor FNs hovedkvarter i New York.

Photo: Peter A. Hedman / Norsk Hydro

I september kommer alle verdens ledere til FN for å delta på organisasjonens generalforsamling. Mitt håp er at vi vil se president Trump og Irans øverste leder Ali Khamenei i dialog på denne benken. Eller kanskje han burde sitte der med fire kvinner fra Kongressen? Min drøm er å se Israels statsminister Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas i nære samtaler på benken. Og mitt ønske er at Nicolás Maduro og Juan Guaidó – som kjemper om makten i Venezuela - sammen klekker ut en fredsplan for landets framtid på denne benken.

Nelson Mandela var en kriger. Våpnene han brukte varierte over tid; hendene til en bokser; soldatens pistol; kunnskapen om loven; politikkens kunst. Men ti år etter at han ble frigitt fra sin fengselscelle på Robben Island uttalte han:

"Det beste våpenet er å sitte og snakke."

Så, i Mandelas ånd, la oss oppfordre de mennesker som har makt til å skape krig og konflikt om å gjøre som Mandela: sette seg ned og snakke med fienden. Prøv en gang til. Ta en runde til med forhandlinger og prøv å forstå den andres synspunkter før dere konkluderer. Gjerne på Nobel Fredssenters fredsbenk. For krig koster. Mer enn vi har råd til.

Photo: Peter A. Hedman / Norsk Hydro
Photo: Peter A. Hedman / Norsk Hydro
Photo: Peter A. Hedman / Norsk Hydro

Benken er designet av Snøhetta på oppdrag fra Nobels Fredssenter, konstruert av Vestre, og aluminium levert av Hydro. "The Best Weapon" ble avduket utenfor FNs hovedkvarter på Nelson Mandela Day 18 juli, 2019.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

Mandag-Søndag 10-18 (Juli)

Mandag-Søndag 12-18 (August)

Billettpriser

Voksen: 150 kr

Student/Honnør: 100 kr

Barn fra 12: 50 kr

Barn under 12 år: Gratis

Sponsoransatte: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org