Hele Norge snakker

De er uenige om klimaspørsmål, ulv og innvandring og møttes ansikt til ansikt for å snakke sammen. Lørdag 25. mai gikk «Hele Norge snakker» av stabelen på Nobels Fredssenter.

Publisert28. mai 2019
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl

Del:

«Hele Norge snakker» er et prosjekt i regi av NRK, Morgenbladet, Dagens Næringsliv og Fagbladet. Målet er å bidra til mindre polarisering ved at folk som er rykende uenige møtes ansikt til ansikt i stedet for å skyte på hverandre i kommentarfeltene. På Nobels Fredssenter møttes omkring 80 personer som ble matchet med en meningsmotstander. Før deltakerne kastet seg inn i diskusjonene, fikk de med seg råd fra noen av verdens fremste eksperter på dialog. Nobels Fredssenters formidler Adeline Cuvelier hadde samlet fem tips for en god samtale fra noen av vinnerne av Nobels fredspris: 

Tips nummer 1

I stedet for å tenke at dere skal snakke med en motstander, se på hverandre som samtalepartnere. Fredsprisvinner Nelson Mandela sa:

"Hvis du vil ha fred med din fiende, må arbeide med ham. Da blir han din partner"

Tips nummer 2

kommer fra Martti Ahtisaari. For noen år siden deltok han i fredsforhandlinger i Indonesia. Det aller første spørsmålet han stilte var:

"Vil dere ha fred eller vil dere vinne krigen?"
Photo: Ken Opprann / The Nobel Foundation

Hvis målet ditt i dag er å vinne diskusjonen, eller hvis du tror at du kommer til å endre meningen til noen du aldri har truffet før, er det stor sjans for å bli skuffet. Hvis du er innstilt på å lytte og forstå den andre, er det mye større sjans for at det kommer noe ut av samtalen. Kompromiss er noe alle fredsprisvinnere snakker om.

Tips nummer 3

Sørg for at dere definerer hva dere er uenige om. En ting er å være uenig – en annen ting er å misforstå hverandre. Finn også ut hva dere er enige om. Si det høyt når det blir akuelt: «Dette er vi enige om». Slik minner man hverandre om at man tross alt har mye felles. 

Tips nummer 4

Tenk på framtida, ikke fortida. Snakk om hvordan dere kan få saken til å gå framover, gjerne slik at begges interesser blir ivaretatt.

Tips nummer 5

Hvis det begynner å koke, husk at personen foran deg også er et menneske. Det er fort gjort å glemme det når man blir irritert eller sint. Og husk at det er fint å være engasjert. Det passer fint med et sitat av Elie Wiesel som fikk fredsprisen i 1986: 

"Det motsatte av kjærlighet er ikke hat. Det motsatte av kjærlighet er likegyldighet."

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

tirsdag-søndag 10-18

NOBELS FREDSSENTER GJENÅPNER DØRENE 20. JUNI.

Avvik i ordinære åpningstider

Billettpriser

Voksen: 150 kr

Student/Honnør: 100 kr

Barn fra 12: 50 kr

Barn under 12 år: Gratis

Sponsoransatte: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org