Håp i en håpløs tid

Fasade, Nobels Fredssenter

I en urolig og uforutsigbar tid kan det være til hjelp å dele historier om håp. På Nobels Fredssenter møter du menneskene som forandrer verden.

Verdensbildet påvirker oss alle, og de siste ukene har vi sett flere undersøkelser som viser at nordmenn er mer bekymret for krig enn på lenge. I Opinions samfunnsmonitor fra begynnelsen av mars, svarte 16 % at det tror det er sannsynlig at det blir krig i Norge i løpet av de neste fem årene. En langt større andel tror de vil oppleve 3. verdenskrig i sin levetid. Hvordan kan man bevare håpet og troen på at verden, tross alt, kan gå fremover?

“I tider som dette er det viktig å huske på at vi alltid vil være flere som vil verden godt, enn som vil ødelegge den. Her på Nobels Fredssenter løfter vi frem de inspirerende fredsprisvinnerne som viser oss at enkeltmennesker kan gjøre mye for en bedre, mer fredelig verden”, sier Kjersti Fløgstad, direktør ved Nobels Fredssenter.

"Ordinary people can do extraordinary things and change world history."
Oleksandra Matvijtsjuk, Center for Civil Liberties (Nobels fredspris 2022)

Kampanje for håp

Ansatte ved senteret har nå valgt ut sine favoritthistorier om hvordan fredsprisvinnerne kan bidra til å gi oss håp. Historiene er trykket på små kort som er å finne rundt omkring i byen. Kortene gir gratis inngang til fredssenteret.

Historiene handler om kjente fredsprisvinnere som Martin Luther King jr, Shirin Ebadi, og Mikhail Gorbatsjov.

Portrett Mikhail Gorbatsjov

"Jeg vokste opp under den kalde krigen, som på 70- og 80-tallet delte Europa i to. Sovjetunionen kontrollerte landene i øst, og i Berlin ble det satt opp en mur som skilte øst og vest. Tvers gjennom byen. For en som var ung og radikal var dette en tragedie. USA og Sovjetunionen rustet opp, også med atomvåpen. Folkene i øst var ufrie og ble styrt av kommunistpartier som ble ledet av gamle menn godt over 70.

Så, i 1985, dukket det opp en ny leder i Sovjetunionen. Mikhail Gorbatsjov. Han var yngre og hadde åpenhet og omstrukturering som sine viktigste slagord. Han bidro til å avslutte den kalde krigen, og ga verden, og meg, et håp om en ny tid. For dette fikk han fredsprisen i 1990."

Skrevet av Jan-Morten på Nobels Fredssenter

«Håp på blå resept»

Institutt for psykologisk rådgivning (IPR) Oslo, en av landets største psykologklinikker, merker også at klientene deres er preget av nyhetsbildet.

«Det er klart at uroen i verden påvirker oss som mennesker. Det er urolige tider, og mange som følger med i nyhetene er bekymret for utviklingen eller kjenner en avmakt og håpløshet i det å ikke kunne påvirke situasjonen. Vi synes det er flott at Nobels Fredssenter ønsker å være en kime til håp og positivitet, og vise at verden også går fremover», sier daglig leder ved IPR Oslo, Aksel Inge Sinding.

I en periode fremover vil IPRs klienter som trenger litt håp i hverdagen få gratis inngang på Nobels Fredssenter. Fra før har senteret også tilbud til grupper som jobber med sosial inkludering, og senterets dialogundervisning er nå tilgjengelig gratis for skoleklasser, takket være støtte fra Sparebankstiftelsen. Senterets misjon er dessuten at alle utstillinger, arrangement og undervisningstilbud skal inspirere til en mer fredelig verden.

Psykologisk forskning viser at det å dele positive historier bidrar til å spre håp og inspirasjon, og at det å oppleve håp er knyttet til bedre fysisk og psykisk helse.

På Nobels Fredssenter kan man dykke ned i historiene om fredsprisvinnerne og bli inspirert av deres innsats for en bedre, mer fredelig verden. For tiden vises også utstillingen «The Echo Chamber» som handler om hva vi selv kan gjøre for å unngå å bli fanget i algoritmenes nett. I den lille utstillingen om dialog kan man lære hvordan man kan snakke sammen om vanskelige ting – noe som også kan bidra til at man ser løsninger og finner veier til forbedring.

"We need to keep hope alive and strive to do better. "
Kofi Annan, Nobels fredspris 2001