En benk for god dialog
Den seks meter lange benken i aluminium er formet som en slak bue slik at de som sitter på den føres tettere sammen.
Fredsbenken har fått navnet "The Best Weapon" etter Nelson Mandela-sitatet som er inngravert på installasjonen. "The best weapon is to sit down and talk", sa Mandela - ti år etter at han ble sluppet fri fra fengselscella på Robben Island. På samme måte som Mandela tok til orde for å sette seg ned og snakke med fienden, skal benken inspirere til fredelig samtale.
Den er konstruert som en halvsirkel, slik at de som setter seg på den sklir nærmere hverandre. Snøhetta har designet benken for Nobels Fredssenter, og den er produsert av Vestre i aluminium fra Hydro. Benken skal stå på Rådhusplassen og minne oss om hvor viktig det er å sette seg ned og snakke sammen.
«Vi har tro på bruk av design som verktøy for å skape varige symboler som inviterer til kommunikasjon mellom mennesker.»
Kjetil Trædal Thorsen, grunnlegger av Snøhetta.
På Nelson Mandela-dagen 18. juli 2019 ble den første Fredsbenken avduket utenfor FNs hovedkvarter i New York. Benken ble stående på den berømte plassen i to måneder, og var synlig for alle statsledere og andre som deltok i FNs høynivåuke dette året.
Designet for å bringe mennesker sammen
Nelson Mandela mottok Nobels Fredspris i 1993 sammen med mannen som hadde sluppet ham fri fra 28 års fangenskap - Sør-Afrikas president Frederik Willem de Klerk. De to fikk prisen for sitt arbeid med å avvikle apartheid-regimet og legge grunnlaget for et demokratisk Sør-Afrika. «Nelson Mandela gikk rett fra fengsel til forhandlingsbordet», sa Nobelkomiteens leder Francis Sejersted ved pristildelingen i 1993, og berømmet Mandela for å gå i dialog med sin tidligere fiende uten å la bitterhet og hat ta overhånd.
Inspirert av Mandela og andre fredsprisvinnere som har arbeidet for å fremme dialog, er Fredsbenken designet nettopp for å bringe mennesker sammen.
«I dagens samfunn, med økende forskjeller, polarisering og tøffe nett-debatter, er evnen til dialog kanskje viktigere enn noen gang. Vi ønsker å sette dialog på dagsorden og bidra til en kultur der det er rom for et stort mangfold av ytringer. Og fredsprisvinnerne kan vi lære mye av», sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad.
8. desember får fredsbenken sin plass på Rådhusplassen utenfor Nobels Fredssenter.
Del: