Filter Bubbles

En mann som står ute på en gate, med en boble rundt seg.
Filter Bubbles . Foto: Erik Johansson

I Erik Johanssons fremstilling blir boblen som skiller oss fra et mer nyansert verdensbilde synlig – og mulig å sprekke.

Verket Filter Bubbles handler om filterboblene vi alle har omkring oss, og som vi filtrerer informasjonen gjennom. Filterboblene skapes både av de digitale medienes algoritmer og av vår egen bakgrunn, fordommer, oppfatninger og verdier. Begrepet «Filter Bubbles» ble først tatt i bruk i 2011 av den amerikanske forfatteren og aktivisten Eli Pariser. Pariser beskrev hvordan algoritmer velger ut informasjon for oss på nett. Disse algoritmene presenterte et filtrert og snevert bilde av verden, der kun ensidig informasjon slapp gjennom filteret. Da ordet først ble tatt i bruk, trodde man at filterboblene ble skapt utelukkende på sosiale medier og av internettalgoritmer.

Hjernen er sårbar for feilinformasjon

Videre forskning har imidlertid vist at hjernen vår også spiller en betydelig rolle i hvordan vi blir påvirket av informasjonen algoritmene viser oss. En filterboble skapes av algoritmer i samspill med kunnskap, antagelser og oppfattelser. Mennesker trenger kunnskap for å kunne handle, men når vi mangler kunnskap, oppstår en trang til å bruke våre antagelser i stedet. For hjernen er antagelser og kunnskap så likt at de nesten ikke kan skilles fra hverandre. Antagelsene som former filterboblene rundt oss, kan hindre oss fra å undersøke om noe faktisk stemmer og dermed bidra til en spiral av feilinformasjon. Forskning har vist at teknologiselskaper prøver å utnytte denne naturlige, menneskelige sårbarheten i sine datainnsamlingsstrategier. For å kunne være oppmerksom på hva som filtrerer vår verden, må vi derfor både forstå oss selv og kraften som ligger i våre oppfatninger og tillegg ha tilgang til informasjon om algoritmene som forsøker å filtrere den for oss. 

"Prøv å gå i en annens sko, og gjør mot andre som du vil at de skal gjøre mot deg.  Teknologi har bevist at mennesker har mye mer til felles enn vi har forskjeller."

- Maria Ressa, Nobels fredspris 2021