Et rom for refleksjon og samtaler
Erik Johanssons The Echo Chamber gjorde stor suksess på Fotografiska i Stockholm i fjor og vises nå for første gang internasjonalt på Nobels Fredssenter i Oslo. Nytt i utstillingen i Oslo er det interaktive Refleksjonsrommet.
“Med refleksjonsrommet ønsker vi å invitere publikum til å gå i seg selv og utforske hvordan de selv oppfatter verden - og hva som former deres subjektive blikk”, sier Guro Stavseng Slinning, museumspedagog på Nobels Fredssenter.
Hensikten med rommet er å gi gjestene et sted for refleksjon, selvransakelse og samtaler. Rommet er en konkretisering av flere av temaene The Echo Chamber tar opp, som algoritmer, årsaken til ekkokamre og filterbobler og spørsmål om hva vi som individer og samfunn kan gjøre.
“Vi har hatt et ønske om å gi publikum konkrete verktøy for å kunne ta bedre valg”, sier kurator Eirin Mailund Svendsen.
Aktivitetene i rommet er bygget opp med tro på at det er mulig å ta mer bevisste valg i møte med algoritmer – både ved å forstå hvordan hjernen vår tolker informasjon og hva man kan gjøre for å endre sine nettvaner.
Trådaktiviteten visualiserer hvordan individuelt tilpassede algoritmer viser ulike bilder av virkeligheten. Utgangspunktet for aktiviteten er en forskningsartikkel Fotografiska brukte til utstillingsteksten om filterbobler. Artikkelen handler om hvor enkelt det er å fanges i filterbobler på nett ved å unngå å klikke på innhold som gir ubehagelige følelser vi ikke forstår. Forskere innen lingvistikk har også oppdaget at språkbruk han være et godt alarmsystem for om man er på vei inn i et ekkokammer. Jo sterkere vegger i ekkokammeret, jo mer uformelt språk. Spørsmålene i aktiviteten er utformet slik at publikum kan analysere disse to aspektene ved videoen de får opp. Samtidig kan de se om andre møter samme språk og har samme følelsesmessige reaksjoner som de selv har, ved å følge mønstrene i trådene.
De optiske illusjonene forteller de besøkende hvordan hjernen forenkler virkeligheten, og hvilke konsekvenser dette har for hvordan vi oppfatter verden. Hjernen har vanskelig for å skille mellom det vi vet og det vi tror. Hvis den mangler kunnskap, fyller den ofte inn med antakelser eller fordommer.
“Med kunnskap om disse tingene håper vi å skape mer ydmykhet og nysgjerrighet: Dersom hjernen blir lurt av de optiske illusjonene – hvilke andre ting kan den bli lurt av?” sier Guro Stavseng Slinning.
De to touchskjermene inviterer til videre refleksjon rundt besøkendes egne ekkokamre og filterbobler. Den ene er en test laget av Zentrum fir politesch Bildung i Luxemburg om vaner på nett som avsluttes med at de besøkende får forslag til hvordan de kan endre sine vaner får å få mer variert innhold på nett. Den andre viser Ground News sin nettside hvor publikum inviteres til å utforske den vinklingen de får på nyheter, og se hvor annerledes informasjon formidles i andre menneskers ekkokamre.
“Jeg håper først og fremst at publikum stopper opp og gir seg selv lov til å reflektere, uavhengig av hva de reflekterer over”, sier Eirin Mailund Svendsen.
Del: