En hel verden mot rasisme

Demonstrasjon for menneskerettigheter og rasisme
Black Lives Matter protest in Belgium, June 7, 2020: People attend a Black lives matter demonstration in front of the Belgium Justice palace. Photo: Thierry Monasse/Polaris (NTB scanpix).

Ukens gode nyhet: Hundretusenvis av mennesker over hele verden har demonstrert for menneskerettigheter og mot rasisme de siste dagene. Protestbølgen som begynte i Minneapolis har spredd seg til flere hundre byer i USA og over 50 land i verden.

Ukens gode nyhet

Protestene begynte i Minneapolis 26. mai, dagen etter at George Floyd ble drept under en politiarrestasjon. Hans siste ord, «I can’t breathe», har gitt gjenlyd i gatene i Oslo og Paris, Johannesburg og New York. I 600 amerikanske byer og i mer enn 50 land i verden har det blitt arrangert demonstrasjoner mot rasisme og politivold.

De første dagenes rapporter om plyndring, branner og sammenstøt mellom demonstranter og politi har blitt færre. De siste dagene har demonstrasjonene blitt mer og mer symbolske. I Bristol i helgen rev en gruppe demonstranter ned statuen av slavehandleren Edward Colston og dumpet den i elva. I Virginia led en statue av Christopher Columbus samme skjebne. I Brussel har en lokalpolitiker startet diskusjonen om statuene om av Kong Leopold II, Kongos brutale koloniherre, bør fjernes.

Også i USA opplever demonstrantene støtte fra mange politikere. I New York opphevet borgermester Bill de Blasio portforbudet en dag tidligere enn planlagt for å åpne for demonstrasjoner og i Seattle okkuperte hundrevis av demonstranter rådhuset på tirsdag, med støtte fra en lokalpolitiker. Og etter at protestene brøt ut, oppgir over halvparten av amerikanerne at de støtter Black Lives Matter-bevegelsen.

"Det at vi nå ser at så mange, både i Norge og rundt om i hele verden, står opp for menneskerettighetene og kjemper mot rasisme er selvsagt oppløftende og svært viktig,"
sier generalsekretær i Amnesty Norge», John Peder Egenæs.

«George Floyd ville fortsatt vært i live om ikke politiet hadde brukt overdreven og ulovlig vold mot ham. Dette opprører en hel verden, og var nok også på mange måter dråpen som fikk begeret til å renne over», sier han.

Amnestys aksjon for rettferdighet for George Floyd har satt ny engasjement-rekord i Norge. Nesten 200 000 har signert oppropet og 60 000 har delt innlegget om aksjonen på Instagram.

«Vi setter stor pris på at så mange ønsker å bidra i arbeidet for å endre systemene som tillater politivold og diskriminering», sier Egenæs.

«Dette er en kamp for menneskerettigheter og den angår oss alle.» 

Fredag 12. juni sto John Peder Egenæs for det ukentlige dueslippet fra Nobels Fredssenter. Hver fredag kl. 12.00 flyr en fredsdue fra vinduene på senteret på Rådhusplassen med en god nyhet som viser at verden går fremover. 

Visste du at:

…det er 56 år siden Martin Luther King Jr. fikk Nobels Fredspris for sin ikke-voldelige kamp for borgerrettigheter i USA?

…Amnesty International også er en fredsprisvinner? Amnesty International fikk prisen i 1977 for sitt arbeid for å avdekke brudd på menneskerettighetene.

Graphic: Nobel Peace Center

FREDSDUE MED GODE NYHETER

Hver fredag flyr en due fra Nobels Fredssenter over Rådhusplassen. Med seg har den en god nyhet som viser at verden går fremover.Nyheten bringes ut av en av våre fredsduer som flyr fra vinduet på Nobels Fredssenter og ut på Rådhusplassen presis kl. 12.00 hver fredag. Samtidig spilles John Lennon-låta Give Peace a Chance fra rådhusklokkene.