Nobelåret

Source: Lyndon Baines Johnson Library and Museum. Photo: Yoichi R. Okamoto

Nominasjonsfrist

For å bli vinner av Nobels fredspris må en person eller organisasjon være nominert etter reglene. Forslaget må være levert til Den Norske Nobelkomite innen fristens utløp midnatt 31. Januar. Nominasjoner som kommer inn etter fristen, blir vurdert året etter. Et stort, men likevel begrenset utvalg personer har rett til å nominere. Det er tidligere fredsprisvinnere, parlamentarikere, regjeringsmedlemmer og professorer i humanistiske fag, men også noen andre. Også mennesker uten nominasjonsrett kan påvirke prosessen ved at de for eksempel ber en professor eller et regjeringsmedlem om å foreslå en kandidat til Nobels fredspris.

© Den Norske Nobelkomites arkiver, Det Norske Nobelinstitutt

I 1963 sendte American Friends Service Committee denne nominasjonen av Martin Luther King jr. til Den Norske Nobelkomite. Vennenes samfunn hadde selv fått Fredsprisen i 1947. Nominasjonen nådde ikke frem innen fristen, og ble derfor overført til året etter. 


VURDERING OG VALG

De fem medlemmene av Den Norske Nobelkomite holder flere strengt konfidensielle møter før avgjørelsen faller i slutten av september. De arbeider sammen med Nobelkomiteens sekretær, som også er direktør for Det Norske Nobelinstitutt. I samråd med medlemmene av Nobelkomiteen setter han eller hun opp kortlisten over de 20–30 best egnede kandidatene. Direktøren leder også Nobelinstituttets norske og internasjonale fagkonsulenter som skriver rapportene om kandidatene på kortlisten. Rapportene blir lest av Nobelkomiteen før den skal velge fredsprisvinner. Når valget er gjort, er det vanlig at komiteen står samlet bak avgjørelsen. Dette på tross av at uenigheten kan ha vært stor.


KUNNGJØRING

Når klokken nærmer seg 11.00 en fredag i oktober er det spenning i luften i Det Norske Nobelinstitutts festsal. Verdenspressens øyne er rettet mot den tunge døren. Journalister og fotografer kjemper om en god plass. TV-reporterne har mikrofonene klare. Døren går opp og Nobelkomiteens leder kommer ut, fulgt av komitesekretæren. Hun går frem til talerstolen med Alfred Nobels profil i gull: «Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 20XX skal tildeles ...» Kameraer surrer, blitzlamper lyner. Journalistene kaster seg over mobiltelefonene. Nyheten skal raskt ut i verden.


NOBELHØYTIDEN BEGYNNER

Nobels fredspris har høy internasjonal prestisje, og et tett program med stor interesse fra media venter vinneren når Nobelhøytiden går i gang i Oslo. Den tradisjonelle pressekonferansen holdes i Det Norske Nobelinstitutt den 9. desember, dagen før prisutdelingen.

Om formiddagen den 10. desember, før prisutdelingen i Oslo rådhus, skal fredsprisvinnerne feires av norske barn under Redd Barnas Fredsprisfest på Nobels Fredssenter. Deretter er det tid for audiens ved Det kongelige slott.


PRISUTDELING

Alfred Nobels dødsdag 10. desember er datoen for den høytidelige prisutdelingen i Oslo rådhus. Den Norske Nobelkomite inviterer til høytidsstund med taler, sang og musikk. Mediefolk fra hele verden dekker begivenheten. Det norske kongeparet er de de mest prominente gjestene. Regjeringsmedlemmer, stortingsrepresentanter og diplomater er til stede. Også vanlige borgere blir invitert til seremonien. Høydepunktet er når vinneren mottar gullmedalje og diplom fra lederen av Den Norske Nobelkomite. I Nobelforedraget får fredsprisvinneren legge fram sitt fredsbudskap for hele verden. 

MARTIN LUTHER KING JRS TAKKETALE 1964


PRISBELØNNET

Alfred Nobel ville sette en Nobelprisvinner i stand til å fortsette arbeidet med fornyet kraft. En fredsprisvinner skulle for eksempel bli økonomisk uavhengig slik at hun eller han kunne ofre seg helt og fullt for fredssaken. I 2018 var hver Nobelpris på hele 9 000 000 svenske kroner. Fredsprisens historie viser at få personer har beholdt prisbeløpet selv. Isteden har de gitt det til formål som tjener den fredssaken de er spesielt engasjert i. Når en organisasjon er vinner, går prisbeløpet til det arbeidet den utfører.


FAKKELTOG OG BANKETT

© Foto: Ken Opprann / Nobel Media

Fredsprisvinneren bor i Nobelsuiten på Grand Hotel under feiringen i desember. Om kvelden 10. desember, går unge og gamle med tente fakler til hotellet i Karl Johans gate hvor vinneren hilser fra balkongen. Klokken 19.00 holder Den Norske Nobelkomite en bankett for 250 gjester på Grand Hotel. Representanter for kongefamilien, regjeringen og Stortinget deltar på middagen.


FREDSPRISUTSTILLINGEN

Dagen etter utdelingen åpnes den årlige Fredprisutstillingen på Nobels Fredssenter av vinneren selv. Hvert år får en ny, internasjonalt anerkjent fotograf i oppdrag å lage en fotoserie som skildrer fredsprisvinneren og temaet for årets fredspris. Utstillingen kan oppleves av de besøkende på Nobels Fredssenter gjennom et helt år.


KONSERT

I mange år har fredsprisvinneren blitt hedret av internasjonale artister den 11. desember. Nobels fredspriskonsert ble første gang holdt i 1994 og har blitt vist på tv-kanaler over hele verden. Artister som Sir Paul McCartney, Diana Ross og Sting har opptrådt for å støtte fredsprisvinnerens budskap.

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

tirsdag-søndag 10-18

NOBELS FREDSSENTER HOLDER STENGT PÅ UBESTEMT TID GRUNNET SMITTEFARE - CORONAVIRUS.

Avvik i ordinære åpningstider

Billettpriser

Voksen: 150 kr

Student/Honnør: 100 kr

Barn fra 12: 50 kr

Barn under 12 år: Gratis

Sponsoransatte: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org