En seier for kvinners rettigheter

Foto: Amnesty International

Ukens gode nyhet: Argentina har legalisert abort og blir det tredje landet i Sør-Amerika som setter en stopper for utrygge, ulovlige aborter.

Publisert8. jan. 2021
Skrevet avIngvill Bryn Rambøl

Del:

Året 2020 endte med en stor seier for kvinners rettigheter da Argentinas nasjonalkongress vedtok en ny abortlov 30. desember, som gir kvinner adgang til lovlig abort før 14. uke. Frem til nå har abort bare vært lovlig etter voldtekt eller når mors liv var i fare.

Ifølge Argentinas president Alberto Fernández har mer enn 3000 kvinner mistet livet etter illegale aborter siden 1983. Med den nye loven blir Argentina det tredje sør-amerikanske landet som tillater abort, sammen med Uruguay og Guyana. I land som Den Dominikanske Republic og El Salvador er abort streng forbudt og blir straffeforfulgt som drap.

"Trygg, lovlig og fri abort er nå lov… I dag er vi et bedre samfunn. "
President Alberto Fernandez på Twitter

Abortloven i Argentina ble vedtatt etter fem år med protester organisert av kvinnebevegelsen, etter drapet på en 14 år gammel gravid jente i 2015. Med grønne skjerf som symbol på kvinnefrigjøring har demonstrantene marsjert under slagordet #NiUnaMenos (ikke en mindre), for å signalisere at ikke flere kvinner kan miste livet i abortsaken.

Amnesty, som fikk Nobels fredspris i 1977 for sin innsats for menneskerettighetene, har støttet demonstrantene og feirer den nye abortloven som en stor seier for kvinners rettigheter i Sør-Amerika:

"Vedtaket sender et sterkt budskap om håp til hele Latin-Amerika om at det nytter å bekjempe et diskriminerende lovverk som truer kvinners liv og helse, og at det er mulig å få virkeliggjort retten til trygg og lovlig abort. Både loven som er vedtatt og den enorme innsatsen til alle som har stått i denne kampen i flere tiår er en inspirasjon for hele verden"
Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

Del:

Nyhetsbrev

Abonnèr på vårt nyhetsbrev.
Les om personvern.

Åpningstider

VI ER MIDLERTIDIG STENGT GRUNNET COVID-19 RESTRIKSJONER.

Tirsdag-Fredag 12.00-17.00 (STENGT)

Lørdag-Søndag 10.00-17.00 (STENGT)

Billettpriser

Voksen: 120 kr

Student og honnør: 90 kr

Barn mellom 12 og 18: 50 kr

Barn under 12: Gratis

Familiebillett (2 voksne/ x antall barn under 18 år): 240 kr

Nobel Fredsprisvinnere: Gratis

Nobels Fredssenter

Brynjulf Bulls plass 1
0250 Oslo

Kontakt

48 30 10 00
Sentralbordet er åpent hverdager kl. 10-12 og 13-15.00
post@nobelpeacecenter.org